Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine kadar afiyet çalışanları Kovid-19 pandemisine karşı canla başla mücadele ederken, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu göre ‘aile hekimlerinin’ durumuna ilişkin yapılan anketten garip sonuçlar çıktı.

Türkiye genelinden 75 ilden 1520 aile hekimi ile yapılan anketin sonuçlarına kadar, aile hekimi başına düşen hasta sayısı Kasım ayına tarafından 59’dan 63’e, Kovid-19 hasta sayısı ise 19’dan 22’ye yükseldi. Aile hekimlerinin yüzde 55’i vaka sayılarının arttığını söylerken, Adana, Mersin, Muğla ve İzmir’de hasta yoğunluğu bir ay öncesine değin 4 katına ulaştığı ortaya çıktı.

Yüzde 70 yakalandı

İstanbul Küçükçekmece, Ümraniye, Üsküdar, Pendik gibi ilçelerdeki aile hekimliklerinde nüfus-vaka oranı yüzde 7-8 seviyesinde seyrederken; Zekeriyaköy, Moda, Beşiktaş gibi ilçelerde bu oranın yüzde 2 seviyesinde kaldığı saptandı. Anket sonuçlarına kadar aile sağlığı merkezlerinde Kovid-19 geçiren afiyet çalışanı oranı yüzde 49’dan, yüzde 68’e yükselirken, her 3 aile sağlığı merkezinin 2’sinde Kovid-19’a yakalanan sağlık çalışanı olduğu anlaşıldı. Aile hekimlerinin yüzde 20’sinin ek ödeme almadığını, yüzde 13’ünün izlem oranından daha düşük ek ödeme aldığını belirlendi.

Anket sonuçlarına karşın hazırlanan raporda ise, Aralık ayı raporunda salgının ikincil etkileri olan, kanser tarama ve erken kanser tespitini sekteye uğrattığı gözler önüne serilirken, “Ne yazık ancak kanser taramaları ve erken saptama edilen kanser vaka sayılarında büyük bir düşüş olduğu anlaşılmaktadır. Salgın yönetiminde ihmalkârlık, yıllar içinde ilave rahatsızlık yükü ve erken ölümler olarak karşımıza çıkacağı endişesi doğurmuştur” denildi.

Eylül ve Ekim aylarında merkezlere başvuran hastaların yüzde 41’nin Kovid-19 hastalarından oluştuğu, bu oranın Kasım ayında yüzde 49, Aralık ayında ise yüzde 68’e çıktığının altı çizilirken, “Ne yazık fakat buradan elde ettiğimiz veriler salgın sonrası manâlı sağlık durumu sorunları ve rahatsızlık yükleri ile karşılaşacağımızı sinyâl ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Aile hekimliklerine başvuran hastalar arasındaki Kovid-19’lu hasta oranı ise anket sonuçlarına kadar, Kocaeli yüzde 35.9, Samsun yüzde 36.3, Sakarya 33.4, Kültürlü yüzde 32, İstanbul yüzde 21.6, Ankara yüzde 17.7, İzmir yüzde 25.8, Mersin yüzde 21.1, Bursa yüzde 28.8, Adana yüzde 44.8 olarak tespit edildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com