Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Milli Sulak Alan Envanteri Yönetim Data Sistemi’nde Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege Havzası’nın kayda değer sulak alanlarından Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı sessizce kayıtlardan silindi. Bölge, 144.75 hektardan 41.67 hektara düştü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yazılmış tanımlama yaparak duruma tepki gösterdi. 

Açıklamada, “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daraltılması, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve bir takım öteki odakların Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bütünü üstünde imar ve yapılaşma niyetlerini adamakıllı açığa çıkarmıştır. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün artırılması gerekmekte iken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırıdır” denildi.

Dernek, açıklamasını ilgili müdürlüğe de gönderdi. Müdürlükten gelen yanıtta sistemde bazen yanlışlıklar olabildiği ve düzeltileceği belirtildi. Düzeltmenin ardından alanın büyüklüğü bu kez sistemde 125.70 hektar olarak yer aldı. Dernek başkanı Süheyla Doğan, “Bu sefer de Edremit Çayı’nı kayıtlardan çıkarmışlar. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi nehir boyunca yol yerine getirmek istiyor. O yüzden dereyi komple sulak alandan çıkarıyorlar” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/akcay-sazligi-ve-sulak-alani-rant-tehlikesiyle-karsi-karsiya-haberi-532273