Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı meslek karşılığında adalet edişini erken ve ödenmesi gereken miktardan daha pozitif olmak için müteahhit Y.T.’den çay paketleri içinde 30 bin lira sus payı alırken yakalanıp tutuklanan Mali Hizmetler Daire Başkanı Bahattin K., hakkında hazırlanan iddianamede dikkat çeken unsurlar ortaya çıktı.

Belediyede bulunan odasındaki makam masasının sağ tarafında bulunan çelik kasa içerisinde peşin para para ile birlikte kendisine ait kişisel emeklilik poliçesi, eşi dahil vekalet aldığı 8 birey adına açılan 22 banka hesap cüzdanı, biri külçe almak üzere 5 kilo 550 gram altın, 13 adet çeyrek altın ebatlarında basılan özel altın, 75 bütün altın, 50 yarım, 1059 çeyrek altın ve gayri menkul tapuları bulundu.

MASAK: "MÜLK VARLIKLARI GELİRLERİYLE ORANTILI DEĞİL"

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Bahattin K. ile birlikte hesap sahibi 8 birey hakkında MASAK’dan (Finansal Suçları Araştırma Kurulu) çözümleme istedi.

Gönderilen raporda ise, “Çözümleme konusu şahısların mal varlıkları/parasal işlem hacimleri ile gelirleri aralarında uyumsuzluğun bulunduğu, savcılık evrakında belirtilen tarihlerden itibaren (kişilerin Bahattin K’ya verdikleri vekalet tarihleri, Bahattin K kadar adlarına hesap başlangıç tarihleri, adlarına kredi çekim tarihleri) gerçekleştirdikleri mali işlemlerin ve sahip olduğu, alıp sattığı mal varlıklarının savcılık evrakında belirtilen suç gerçekleştirilmiş olabileceği” belirtildi.

“MEMURUM” DİYEREK ÜZERİNE ALMAMIŞ

Savcılık, soruşturma dahilinde adlarına hesap açılan veya gayri menkul alınan şahısların de bilgisine başvurdu.

Adına 2 daire bulunan A.K., dairelerin kendisine ait olmadığını, Bahattin K.’nın kendisine, “Belediyede memurum. Üzerime alamıyorum” dediği için kendi namına tapu çıkarıldığını söyledi. Namına hesap açılan şahıslarda bankadaki hesaplar ile herhangi bir işlem yapmadıklarını, hesaplarda yer alan para veya altınlardan haberdar olmadıklarını beyan etti.

YAKALANMADAN 6 AY ÖNCE 2.1 MİLYON LİRA BANKAYA YATIRMIŞ

Savcıya ifade veren emlakçı C.D. ise Bahattin K.’nın kendisinden, yurt dışarıda yaşayan bir akrabasının kira getirisi olan işyeri istediği söylediğini, 5-6 ay sonradan da dükkan için kuzenlerinin para gönderdiğini, memur olması sebebiyle paranın kendi namına belirtilen banka hesaplarında kalmasını istemediği dile getirerek kendi adına açtıkları hesaba 1 milyon 200 bin lira yatırdıklarını ifade etti.

C.D., Bahattin K.’nın bir ay sonradan tekrar yurt dışındaki akrabasından para geldiğini söylemesi üstüne eşi üstüne 900 bin lira para yatırdıklarını ve banka cüzdanlarını da kendisine verdiğini açıkladı.

C.D.’nin ifadesine kadar Bahattin K., altına yatırım yapacağını ileri sürerek bankadaki paranın 400-500 bin lirasını çekip kendisine verdiğini anlattı.

SUS PAYI GELİRLERİNİ AKLAMAYA ÇALIŞTI

Toplanan deliller ve tanık beyanları doğrultusunda hazırlanan iddianamede, Bahattin K.’nın rüşvet elde ettiği gelirlerini aklamak nedeniyle çeşitli banka işlemlerine yan tuttuğu, bu işlemleri yaparken diğer kişiler namına açtırmış olduğu hesaplar üzerinden işlemler yaparak söz konusu mal varlığı değerlerinin takibini engellemek kastıyla hareket ettiği ileri sürüldü.

Savcılık Bahattin K., hakkında sus payı suçunun yanı sıra kara para aklama suçundan da ek dava açtı.

öte yandan savcılık, adlarına banka hesabı açılan ya da gayri menkul alınan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/akpli-daire-baskani-rusvet-paralarini-altin-ve-gayrimenkule-yatirmis-haberi-538632