Sözcü Gazetesi'nden Başak Kaya'nın haberine tarafından AKP ile CHP arasından video ve animasyonlar ile karşılıklı “yalancılık'' suçlaması yapılırken, iktidarın bugüne değin laf verdiği oysa yerine getiremediği vaatler de tartışmaya açıldı. İşte AKP'nin laf verip tutmadığı vaatleri:

DINÇ MECLİS: 27. dönemin başından bu yanlamasına vekillerin atanmış bakanlara yönelttiği 12 bin 771 soru önergesi yanıtlanmadı.

LİYAKAT: Halk bankalarına ve KİT'lere yapılan atamalar liyakat yerine iktidara yakınlık ilkesine tarafından hareket edildiğini gösterdi. Eski bakanlar idare heyeti üyesi, eski milletvekilleri büyükelçi ve rektör oldu.

YERLİ UÇAK: 2011 seçimlerinde billboardlarda dönemin Başbakanı Erdoğan'ın fotoğrafının yanında “Yerli uçağımız göklerde” yazılı poster asıldı. 2015 seçimlerinde ise dönemin Başbakan Davutoğlu'nun fotoğrafının yanında “Yerli gezgin uçağımızı yapıyoruz” afişleri asıldı. Yerli uçağı havada, karada gören yok.

YARGI: En ufak bir tenkit sonucu açılan davalar, tutuklamalar ve soruşturmalar, adalet bağımsızlığının sağlanamadığını gösterdi.

YASAKLAR: Türkiye uluslararası raporlarda bağımsızlık olmayan ülkeler kategorisine girdi. Gazetecilere hür çalışma ortamı vaatleri havada kaldı.

ŞEFFAFLIK: Yap-işlet-devret modeliyle yapılan havalimanı, köprü ve hastanelerin maliyeti ve garantileri kamuoyundan gizlendi. Türkiye Varlık Fonu'nun denetimi hukuki süresine karşın geciktirildi. Milletlerarası Saydamlık Örgütü'nün yayımladığı endekse göre Türkiye 180 ülke aralarında 91. sırada.

EĞİTİM: Öğretmenlik meslek yasası çıkarılmadı. İkili eğitim sisteminin sona erdirileceği vaadi gerçekleşmedi. Kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 100 olacağı vaadi yerine gelmedi.

3600 EK GÖSTERGE VAADİ TUTULMADI

■ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Haziran 2018 seçimlerinde verdiği en önemli tercih vaadi, “Bu kardeşinizi seçin bak dolarla, faizle nasıl uğraş edeceğim” sözü olmuştu. Erdoğan, seçim manifestosunu açıklarken “Ahdim olsun ancak faiz, enflasyon ve cari açık düşecek” demişti. Ancak yüksek faiz devam ediyor, dolar da rekor kırıyor.

■ AKP'nin ekonomiyle ilgili tercih vaatleri aralarında polis, sıhhat personeli ve din görevlilerine 3600 ek gösterge, genç çiftçilere 30 bin lira destek, yem ve gübrede KDV muafiyeti, esnafa 8 bin liralık vergi affı, meslek açılmak isteyene faizsiz kredi vardı. Bu sözler tutulmadı.

■ Yeniden yoksullukla uğraş AKP'nin en kayda değer vaatlerinden biriydi. TÜİK'in verilerine tarafından Türkiye'de 11 milyon insanın yıllık geliri 7 bin TL'nin altında. 11 milyon insanın jurnal harcaması da 2.8 dolar düzeyinde. Enflasyon tek haneye inmediği gibi işgücüne katılım oranı yüzde 53.8'den yüzde 48.4'e geriledi. Genç işsizlik oranı yüzde 19.4'ten yüzde 26'lara çıktı.

Çocuklar ve hayvanlar korunmadı

AKP çocuklara karşısında işlenen cinsel suçların yaptırımlarını artırmakla ilgili herhangi bir adım atmadı. Hayvan haklarıyla ilgili yeni yaptırımları içeren yasa teklifini öncelikli olarak TBMM'ye sunma sözü de tutulmadı. Yasa tasarısı 1.5 yıldır Meclis'te bekletiliyor.

Seçim meydanında verilen sözü oylamada reddettiler

CEMEVİNE STATÜ: Bu söz de tutulmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi önerisine aleyhte oy kullandılar.

KADIN YÖNETİCİ: Kabinede bir kadın bakan, 81 ilde 2 bayan vali atama yapıyor.

KENTSEL DEĞIŞIM: Şehirsel değişim çalışmaları alan ve halkın ihtiyacına kadar yürütüleceği vaadi de karşılıksız kaldı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/akpnin-unuttugu-vaadler-haberi-532412