Birgün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine tarafından iktidarın muhtarların özlük hakları ile ilgili yapacağını açıkladığı düzenleme, içine içki yasağını kolaylaştırıcı hükümler de eklenerek taslak haline getirildi. İlgili kuruluşların görüşüne açılan yasa taslağında, içki satılan yerlerle ilgili lokal yönetimlerin yetkileri ellerinden alınırken valilikler ile kolluk kuvvetleri yetkilendiriliyor.

AKP’nin, dokuz bambaşka kanunda 20 değiştirme yapan ve yeni hükümler de içeren torba yasa teklifini TBMM’nin bayram tatilinden sonradan çalışmalarına başlamasıyla gündeme getirmesi bekleniyor.

YETKİ DEĞİŞİYOR

Lokal yönetimlerin umuma açık işyerleriyle ilgili yetkilerinin büyük ölçüde korunduğu ancak uygulamadaki sorunları tamir etmek nedeniyle hazırlandığı ileri sürülen taslakta yer alan yeni hükümler kısaca şöyle:

"İçkili yerlerin açılması sürecinde belediye/özel idare kadar meslek yeri açma ve egzersiz ruhsatı verilebilmesi için kolluğun olumlu görüşünün alınması zorunlu ülkü getiriliyor. İçkili yer bölgesinin tespiti ile başlangıç kapanış saatleri vali yardımcıları ve kaymakamlar başkanlığında ilgili tarafların katılımı ile oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenecek.

Mevzuata aykırılığın bildiriminden itibaren 30 gün içerisinde ilgili lokal idare kadar yaptırım uygulanmaması halinde Vali/Kaymakam kadar yaptırım uygulanacak. Ruhsat almadan açılan yerler kolluk göre re’sen kapatılacak.

Faaliyetten men edildiği halde mühür sökerek açılan meslek yerlerine karşın para cezaları arttırılacak. Yönetmelik hükümlerine tutarsız olarak ruhsatsız işletilen işyerleri ruhsat alıncaya değin mahalli mülki amir tarafından belirsiz olarak faaliyetten men edilecek. Ruhsatlı olan işyerleri ise dördüncü defa tutarsız fiilleri işlediğinin tespiti halinde mahallin mülki amiri tarafından belirsiz faaliyetten men edilecek."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/alkol-satisinda-izin-alma-yetkisi-degisiyor-haberi-532460