Sözcü Gazetesi'nden Nuray Tarhan'ın haberine göre Türkiye, alkollü içkideki yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranıyla İsveç, Finlandiya ve İrlanda'nın ardındaki Avrupa'da dördüncü sıraya yükseldi. İçki vergisi birçok ülkede tüketimle dürüst orantılı olarak uygulanırken, Türkiye'de bütün tersi. Türkiye'de takvim tüketim 40 milyon litre olduğu halde, 1 litre rakıda ürün fiyatına kadar yüzde 234'e çıkan vergi oranı dikkat çekiyor. 175 liraya satılan 70'lik rakıdaki 130 liranın 103 lirasını oluşturan yüksek ÖTV oranı, sadece tiryakilerin değil üreticilerin de en çok yakındığı konuların başında geliyor.

Mey İçki CEO'su Levent Kömür, son 10 yılda bitmiş değerleme oranı 3, tüketici fiyatları 3, yiyecek enflasyonu 3.5, Motorlu Taşıtlar Vergisi 4.5, dolar 5 kat arttığı halde, rakının ÖTV'sindeki artışın 8 kat olduğuna uyarı çekti. “Sahte alkol yüzünden 150 vatandaşımızı kaybettik. Ne süre duracağız?” diyen Kömür, “Biz bundan böyle 45 milyon dolarlık ihracatımızı ve çiftçiye sağladığımız 250 milyon liralık katkıyı çoğaltmak gibi konularla gündeme gelmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

VERGİ KAYBI 3 MİLYAR TL

Yaşadıkları sorunları Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a da anlattıklarını vurgulayan Kömür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanımıza ödenti sisteminin adil olmadığını her boyutuyla anlattık. Sahte alkol yüzünden hem vatandaşlarımız hayatını kaybediyor keza de devlet yılda 2.5-3 milyar liralık vergiden oluyor. Durumdan tek hoşnut olan etil alkol ithalatçısı. ÖTV'ye neden yılda 2 kere zam yapılıyor? İnsanların hayatlarını kaybetmemesi için kendi kârımızdan fedakarlık ediyoruz ama gerçi önleyemiyoruz.”

ENFLASYONA ETKİSİ DAHA YÜKSEK

İçkinin enflasyonda sanıldığından daha büyük bir etki yarattığını vurgulayan Levent Kömür, “Sigaranın enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 5.7. İçkinin ağırlığı ise yüzde 0.3. İçkiden toplanan ücret sigaranın dörtte biri. bu nedenle de ağırlığı yüzde 1.5 olmalı” dedi. Konunun 1947 yılında da TBMM'de gündeme geldiğini ve rakı fiyatının düşürüldüğünü andıran Kömür, “Gidilmesi gereken yol, çiftlik sahibi, işçi ve bayinin geliri olmalı” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/alkollu-icki-vergisinde-avrupa-4uncusuyuz-haberi-527578