Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre 1945’ten beri yayınlama yapan Almanya’nın köklü gazetelerinden Der Tagesspiegel kapsamlı bir inceleme yayınladı. Susanne Güsten imzalı haberde birçok kişinin Türkiye’den firar etmek istediği belirtilirken, Erdoğan’ın vaatlerinin ülkedeki işsizlik, hesaplı kriz ve geçim derdine çözüm olmadığı belirtiliyor.

Gazete, “Erdoğan, uzay programı sunumundan kısa bir zaman daha sonra, Türkiye'nin yakında dünyanın en güçlü on ülkesinden biri olacağını duyurdu ve kendi gücünü daha da sağlamlaştırmak istediği yeni bir anayasa tartışması başlattı. Hükümete yakın basın, cumhurbaşkanının yurt dışındaki düşman güçler konusunda defalarca uyardığı için zaten defalarca övücü iyi haberler veriyor. Boğaziçi'ndeki öğrenci direnişi bile devlete aleyhinde bir provokasyon olarak görülüyor” diye yazdı.

“AYLIK 330 EUROYLA GEÇİNİYORLAR”

Türkiye'de resmen işsizliğin yüzde 13'ün aşağıda olduğunu ama yetkisiz istihdam edilenlerle, iş aramayı bırakanların buna dahil edilmediğini vurgulayan gazete, “Gerçekte Türkiye'de işsizlik 10 milyondur. Erdoğan, fiyatların düşürülmesini tavsiye etti. Hükümet yanlısı bir gazete, okurlarına ucuz alışveriş için ipuçları verdi ve tüketicilerin tok karnına ve küçük sepetle alışverişe gitmesini önerdi. Oysa alışveriş önerisi, aylık 330 Euro gelirle geçinmek zorunda kalanların sorunlarını çözmez. İstanbul'da ufak çocuklarına yardım olamayan bir çiftin intiharı manşetlerdeydi. Başlıca tezahürat yapan taraftarların karşısına çıkan Erdoğan, ülkedeki gerçekle yüz yüze geldiğinde, hakaret ve öfkeyle tepki veriyor” yorumunu yaptı.

“HER 3 AKP SEÇMENİNDEN 1’İ TÜRKİYE’DEN AYRILMAK İSTİYOR”

Gazete, hükümetin iyi haberleri çoğu vakit sahte paketlere dönüştürdüğünü öne sürdü.

Gazete, “2019’un sonunda, tamamen Türk olduğu bahis edilen bir elektrikli otomobilin prototipini sundu, ama sorumlu bakan sonra aracın kayda değer parçalarını Almanya, İtalya ve İngiltere’den ithal edildiğini benimsemek zorunda kaldı. Türk Deniz Kuvvetlerinin bu yıl hizmete girecek olan ve ülkenin verimliliğinin kanıtı olarak hükümet göre övülen Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk helikopter taşıyıcısı, İspanya’dan gelen planlara kadar yapı ediliyor. Hükümetin kapsamlı medya kampanyalarına rağmen, Erdoğan’ın güzel dünyası ile gerçeklik arasındaki avarelik dolmuyor. Yeni bir ankete tarafından, hemen hemen her iki Türk yurtdışında yaşamak istiyor. Erdoğan’ın AKP partisinden her üç seçmenden biri Türkiye’den ayrılmak istiyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/alman-gazetesinden-turkiye-analizi-haberi-528804