Lafçı Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre Covid-19 salgını tüm dünyada yine süratle dağılmaya başladı. Özellikle Avrupa, yine ciddi temkinler için harekete geçti. Her ülkedeki panik ise sağlık kurumulardaki kapasitelerin dolması ve hastaların sıhhat hizmetine erişememesi…

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son bilgilere göre, Türkiye'de yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 69.9 oldu. Bu fotoğrafı sayı dahi evham yaratırken, başta Irak, İran, Gürcistan, Rusya olmak üzere Avrupa ve dünyanın bir hayli noktasından Türkiye'ye hasta taşınıyor.

KAÇ HASTA TAŞINDIĞI BELLİ DEĞİL

Sarih kaynaklardaki bilgiler yurtdışından hasta akışını ortaya koymaya yetiyor.

Tüm dünyadaki hava trafiğini canlı olarak takip eden Flight Radar isimli sistemdeki bilgilerde Sıhhat Bakanlığı'nın ihaleyle kiraladığı uçaklar, “devlet uçağı” statüsünde gösterildiği için saklanıyor.

Ancak özel sektöre ait ambulans uçakların uçuş bilgileri sarih. Bunlardan biri Katarlılar’ın ortak olduğu Redstar, ötekiyi ise SAS… Misal olarak Redstar'ın Learjet 45XR model TC-RSB patentli ambulans uçağının son bir haftada, günde 5-6 sefer yaptığı net bir biçimde görülüyor.

İZİN ALMASINA GEREK YOK

Ağırlıklı Tiflis'ten olmak üzere Moskova, St. Petersburg, Roma, Ohri, Tiran ve Saraybosna ambulans uçağın sefer yaptığı bazı şehirler… Redstar, Irak, Gürcistan, Arnavutluk, Rusya ve Avrupa'nın muhtelif şehirlerinden uzaklığa göre hasta nakli için 18 bin ile 22 bin dolar arasında tarife uyguluyor.

Covid-19 testi pozitif çıkmış birinin Türkiye'ye girmesinde hiçbir mani yok. Sıhhat Bakanlığı'ndan izin alınması da gerekmiyor. İşletmeye fiyatı yatıran herkes uçakla ülkemize getiriliyor. Hastaların şehir sağlık kurumularına ve bazı özel sağlık kurumulara yatırıldığı ileri sürüldü.

“ÇİN YABANCILARA BARKOD TAKIYOR VE KISITLI ALANLARA İZİN VERİYOR”

Mevzuyu yakından takip eden sektörde üst seviye pozisyondaki kaynaklar bu noktada çok sansasyonel bilgiler veriyor:

“Tüm dünyada bir hayli ülke ciddi kısıtlamalar uygulamaya koydu. Sıhhatlı insanlar bile kabul edilmiyor ya da ciddi teftişlerden geçiriliyor. Misalin Çin'e giden bir birey evvel bir zaman sanki bir askeri kampa alınıyor. Ardından kendisine bir barkod belirleniyor ve yalnızca belli kentlerin emin kısımlarına girmesine izin veriliyor. Ama şu an Türkiye'de bu mevzuda hiçbir kısıtlama yok.”

İKİ ÖZEL İŞLETME AMBULANS UÇAK HİZMETİ VERİYOR

Türkiye'de Sıhhat Bakanlığı dışında, özel sektörde iki işletme ambulans uçak hizmeti veriyor. Bunlardan biri filosunda 5 uçak bulunan Redstar, ötekiyi ise SAS. Sıhhat Bakanlığı’nın yurtdışından yabancı hasta getirip getirmediği, getiriyorsa ne kadar getirdiği mevzusunda fotoğrafı bir açıklama yok. Bakanlık, Ceylan İnşaat ve Katarlılar'ın sahibi olduğu Redstar'dan ihaleyle kiraladığı ambulans uçaklarla hizmet veriyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com