ODATV'nin haberine göre Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Atatürk’ün sonsuz istirahatgahı Anıtkabir’e yiyecek ve meşrubat satışı için otomatik ticari büfeler yerleştirilmesine ilişkin mücadeleyi kazandı.

Anıtkabir Komutanlığı ile yapılan röportaj ardından Anıtkabir Komutanlığı otomatların kaldırılmasını sürüncemeye bıraktı. Mimarlar ayrıca Anıtkabir Komutanlığı hakkında kabahat duyurusunda bulundu hem de Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na devlete ait yazılar yazarak fikri peşine düşüp takip yaptı.

“KALDIRIN”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Anıtkabir’e koyulan otomatları 2863 sayılı koruma kanununu ihlal gerekçesiyle yaptığı başvuruya, Ankara Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu’ndan da ‘Kaldırın’ yanıtı geldi.

Komite, Anıtkabir Komutanlığı’nı uyararak “Otomatları kaldırın ve orijinal hale getirin” dedi. Anıtkabir Komutanlığı Misakı Milli kulesinin yanına abide bloğa bitişik olan otomatları kaldırdı ve orijinal hale getirilmesi için çalışmalara başladı.

“BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ”

Komite kararını ve süreci değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Samimiyetle, “Anıtkabir bizim göz bebeğimiz, mekân kültürü olmayan, Cumhuriyet ile mekânsal hesaplaşma yapanlar uzun süredir her buldukları fırsatta Anıtkabir’e oyun parkı, giysi bağış kutusu, halı saha gibi mekânsal müdahaleler yaptılar, en son olarak ta taş desenli duvar kaplamalı ticari otomatlar yerleştirdiler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak süreci titizlikle takip ettik. Fikri takip yaparak ve kamuoyu oluşturarak Anıtkabir’e saygısızlık yapanların peşini bırakmadık ve mücadelemiz sonuç verdi” diye konuştu.

Içtenlikle, “Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Anıtkabir Komutanlığı’nı uyararak, tarihi SİT alanı olan Anıtkabir içerisinde bulunan anıt bloğuna bitişik vaziyetteki şikayete konu gıda-meşrubat otomatının ivedilikle kaldırılmasına, kayıtlı Anıtkabir alanına bulunan diğer yiyecek-meşrubat otomatlarının ise Anıtkabir bakım yenileme ve restorasyon kurulu toplantısı raporunda belirtildiği üzere alana ilişkin hazırlanacak olan çevre düzenleme projesinin kurula iletilmesinden sonra baştan değerlendirilmesine, aynı raporun 2.maddesinde yer alan dinlenme 1 salon duvar kaplamalarının kaldırılarak orijinal duvara varmak için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak hazırlanacak veri belgeler ile teknik raporun kurula iletilmesine, kayıtlı tarihi SİT alanı olan Anıtkabir’de yapılacak her türlü uygulama öncesinde Koruma Bölge Kurulu’ndan müsade alınması gerektiğinin hatırlatılmasına karar verdi” dedi.

“ATATÜRK’E VE ONUN EBEDİ MEKANINA HİÇ KİMSE SAYGISIZLIK YAPAMAYACAK”

Samimiyetle, “Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, komite kararında geçen Anıtkabir bakım yenileme görüşme raporunu tutanağını, çevre düzenlemesi projesini, restorasyon kurulu buluşma raporunu Anıtkabir Komutanlığı, Koruma Kurulu’ndan resmi yazıyla istek ettik. Nizamiye girişlerinde olan ticari otomatlarında işgalci durumunun sonlandırılması, Abide mekanın bir tüm olduğunu ve mekanın parçalı bir projelendirme içerisinde olmasının doğru olmadığını, abide alana totaliter bakılması içinde kurula yeni tatbik yaptık. Anıtkabir’e karşın her türlü gerçekte Atatürk’e ve onun ebedi mekanına hiç kimse saygısızlık yapamayacak.” diye konuştu.

Odatv.com

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/anitkabirde-tepki-ceken-goruntu-tarih-oldu-haberi-536086