Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’ne ait arsaya yapılıp vatandaşlara satılan 2 bloktaki 242 dükkan ve ofisin tapusunun, arsanın devrine ilişkin kart karşılığı inşaat sözleşmesi yasaya tutarsız düzenlendiği ve üniversite zarara uğratıldığı gerekçesiyle iptali ve üniversiteye tescili yönündeki hak kararı, üstteki mahkemece durduruldu.

THK Üniversitesi Rektörlüğü, Ankara’nın Yenimahalle ilçesi, Macun Mahallesi’nde üniversiteye ait arsanın, ihale komisyonu kurulmadan dönemin mütevelli heyeti başkanı Osman Yıldırım kadar 2013 yılında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhit firmaya değerinin fazla aşağıda fiyata devredildiği gerekçesiyle Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

Yasaya aykırı olarak imzalandığı ileri sürülen sözleşme ile yüklenici Al-Ka firmasına 29 dükkan ve 143 ofis verildiği, üniversiteye ise 70 ofis bırakıldığı, üniversitenin yaklaşık 35 milyon TL zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

Sözleşmesinin geçersiz olduğu bahis edilerek, müteahhit kadar vatandaşlara satılan 2 bloktaki 242 ofis ve dükkanın tapusunun iptali ile üniversiteye tescili talep edildi.

Mahkemeden tapu iptali kararı

Duruşma, laf konusu sözleşmenin kanunlarda aranan resmi şekil şartını sağlamadığı gerekçesiyle tapuların iptali ile üniversiteye tesciline hükmetti.

Kararın gerekçesinde, alınan değerleme raporları ve araştırmacı raporlarına göre söz konusu arsanın acele satmak değerinin de aşağı olacak şekilde 7 milyon TL’ye satıldığı, sözleşmeye kadar 13 bin 389 metrekare toplam emsal alanın 8 bin 347 metrekare inşaat alanı üniversiteye, kalan kısmı yükleniciye verilmesi öngörülmüşse de uygulanan proje ile inşaat alanının 33 bin 141,41 metrekare olarak gerçekleştirildiği, buna karşın üniversite payında bir yükselme yapılmadığının tespit edildiği belirtildi.

Sözleşmede imzası bulunan dönemin THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım ile eski Rektör Ünsal Ban’ın da arasında bulunduğu sorumluların us birliği içerisinde hareket ederek üniversitenin zararına olacak şekilde kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdettikleri, yapılan kanunsuz ve muvazaalı işlemlerle kurumun yüksek miktarda millet zararına uğratıldığı belirtildi. Laf konusu zarardan sorumlu olanlar hakkında millet davası açıldığı, yargılamanın sürdüğü ve geçen sürede kurum zararının giderilemediğine dikkat çekildi.

Tapu sahiplerinin itirazının değerlendirilmesi için duruşma

Müteahhit firmadan aldıkları ofis ve dükkanları iş yeri olarak kullanan tapu sahipleri, mahkemenin kararına tepki gösterirken, üst mahkemeye itiraz talebinde bulundu. Ankara 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, üniversite arsasına yapılıp vatandaşlara satılan 2 bloktaki 242 dükkan ve ofisin tapusunun iptali ve üniversiteye tescili yönündeki kararı durdurdu. Mahkeme, tapu sahiplerinin itirazının değerlendirilmesi için mahkeme açılmasına ve duruşma gününün 3 Şubat olarak belirlenmesine hükmetti. Ankara 18’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ihtiyati önlem yoluyla verdiği askıya alma kararının bir örneğinin tapu müdürlüğüne gönderilmesi de kararlaştırıldı. Tapu sahiplerinin itirazlarına ilişkin karar, 3 Şubat’ta yapılacak mahkeme ile verilecek.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/ankara-wingste-242-tapu-icin-iptal-ve-tescil-kararina-durdurma.html