Uyruk Gazetesi'nin haberine göre Türkiye de aşılama kampanyasına başlangıç hazırlığı yapan ülkeler arasında yer aldı. Yeni müşteri koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığına karşısında Çin’in Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının 3 milyon dozu gelecek pazartesi günü Türkiye’de olacak. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın etkinliğinin yüzde 91.25 olduğunu duyurduğu aşı, Ankara’dan Türkiye’nin dört bir yanında dağıtılacak.

İlk aşamada 9 milyon kişi aşı olacak. Aşıda öncelik, virüsle mücadelede en ön safta bulunan sağlık durumu çalışanlarında. Riskli grup kabul edilen 65 yaş üstü vatandaşlar da birincil bölümde aşılanacak. Kronik hastalar ile evden çıkamayacak durumdakilere adreslerinde aşılama yapılacak. Sadece daha önce koronavirüse yakalanmamış kişiler aşılanacak. Türkiye’ye, Şubat ayına değin Çin’den 50 milyon doz Kovid-19 aşısı gelecek.

‘Çok umut verici’

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Çin’in Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısıyla ilgili Türkiye’de açıklanan faz 3 çalışmalarının bir bölümüne ilişkin sonuçları Twitter hesabından değerlendirdi.

Sonuçların fazla umut verici olduğunu belirten Altındiş’in mesajları şöyle:

1.Sinovac aşısı aşama III birincil sonuçları olumlu ve umut verici. Ilk Kez ağır bir yan etki değil! Demin örneklem sayısı düşük, dolayısıyla Türkiye’deki ileri aşamaları, diğer ülkelerin sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Ama gerçi sonuçlar ihtiyatlı bir iyimserlik için tatmin edici.

2.Sinovac aşısına dair açıklanan birincil sonuçlara tarafından 2 doz aşı olmuş 1322 kişiden, 570 kişilik aşılanmamış denetleme-plasebo grubunda 26 birey, 6’sı ağır-hasta olurken, aşılanan 752 kişide sadece 3 birey-semptomsuz-hasta olmuş. Sayılar çok düşük olsa da oldukça umut verici sonuçlar.

3.Bu evre III ilk ara sonuçlarının hasta sayısı 40’a ulaşıldığında açıklanması düşünülüyordu, neden 29 hastada erken açıklandı bilmiyorum ancak her hâlükârda safha III içinde enfeksiyon sayıları arttıkça toplum saydam bir şekilde bilgilendirilmeli, demin örneklem oldukça ufak.

4.Faz III çalışmasına Türkiye’de 7371 kişi katılmış, bunlardan 3457 kişi iki doz aşıyı (veya plasebo) olmuş, açıklanan sonuçlar bu şahısların sadece 1322’sinden geliyor. Tam anma için ayrıca Türkiye’de ileri faz analizlerini keza de Brezilya, Endonezya sonuçlarını beklemek lüzumlu.

5.Ben bu şartlarda Türkiye’de olsam, hele bundan başka tehlike gruplarında (sıhhat çalışanı, kronik hastalıklı vd.) olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum. Hem Lancet’de yayınlanan safha I/II çalışmaları, keza dünkü (önceki gün) açıklama bir ağır tabi etkisi olmadığını gösteriyor.

6.Ben muhakkak bir tabi tesir sorunu görmüyorum. İlk açıklanan sonuçlar da vasilik konusunda epeyce umut verici. Aşı olmaktan korkmayalım. Ağır bir tabi etkisi olmayan bu aşının zararı olmaz.

Kaynak: www.sacitaslan.com