Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine tarafından Avrupa Birliği liderleri, 21 Ocak Perşembe akşamı telekonferans sistemiyle “aşı pasaportunu” tartışacak ve ortak sistem geliştirmeye çalışacak. En büyük gündem maddesi ise, aşı yaptırmış şahısların muhtemel ayrıcalıkları… Bunlar ülkeler arası veya bölgeler arası gezi hakkı, restoran ve sinema-tiyatrolara girme hakkı gibi noktalarda yoğunlaşıyor.

Seyahat hakkı aşı pasaportuna bağlanırsa, Türkler aşı pasaportu almadan vize başvurusunda bulunamayacak. Zorunlu nedenlerle vize alanlar ise, aşı yaptırmamışsa AB'ye gidemeyecek veya müsade verildikten daha sonra gidebilirse bile, en az 10 gün karantinada kalacak. Olumsuz test sonucu karantina şartını kaldırmayacak.

MICHEL’DEN MÜŞTEREK YAKLAŞIM ÇAĞRISI

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya Başbakanı Merkel ve öteki liderlere bir mektup yazarak, “Aşılama başlayınca, doğal olarak aşı pasaportu ya da sertifikalarla ilgili tartışmalar da başladı. Karşilikli bir teşebbüs benimsenmeli. Bu yahut, aşı pasaportlarının hangi koşullar aşağı ve nerelerde kullanılacağı belirlenmeli” dedi.

NİSAN AYINDA HAYATA GEÇECEK

Aşı olan şahısların, olmayanlara kadar daha avantajlı pozisyona sahip olmaları hemen ülkeler aralarında ve hatta ülkelerin kendi içlerinde tartışmalı. Ama, aşılanan kişi sayısının artmasıyla bu tartışmaların azalması bekleniyor. Yunanistan, tüm Avrupa'da tanınan ve yolculuk serbestisi sağlayan bir “ortak bir aşı pasaportu” için kampanya yürttü. Öteki AB üyesi ülkeler ise hemen şimdi artı aşılama yapamadığı için bu öneriye şimdilik ihtiyatlı. Aşı pasaportunun mart veya nisanda hayata geçebileceği belirtiliyor.

VE AŞININ ADİL DAĞILIMI

Zirvenin ikinci konusu ise AB'de yaşayanların aşıya erişimlerinin hızlandırılması olacak. Adil dağılım, aşı teslimatlarının durumu, imal kapasitesindeki artışlar ayrıca tartışılacak. Keza, corona virüsü mutasyonlarına karşı önlemler, izlemeler ve testler devam edecek. AB içinde sınır geçişleri de olası olduğu değin özgür bırakılacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/asi-pasaportu-olmayana-yemek-bile-yok-haberi-527373