Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından tıpta ‘hiperhidrozis' adıyla tanıdık aşırı terleme, ter bezlerinin herhangi bir tetikleyici olmaksızın normalden fazla çalışması olarak tanımlanır. Çoğunlukla el, üçgenin taban olmayan kenarı ve koltuk altı bölgelerinde oluşur. ‘Terleme ortak bir sorundur oysa sürekli terlemek bir takım sıkıntılara yol açabilir' diyen Cildiye Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, yaşam kalitesini negatif etkileyen bu sorunla ilgili merak edilenleri şöyle anlattı…

BÖYLECE ÇOK NEDENİ VAR

Fazla terleme altta yatan bir sebebe tabi (sekonder) ya da herhangi bir sebep olmadan da (primer) olabilir. Primer hiperhidroz toplumda çok daha sık görülür. Altta yatan hastalıklar aralarında şeker hastalığı, tiroit gibi iç salgı bezleri hastalıklar, Parkinson, spinal bölge travmaları gibi nörolojik sebepler, beyin tümörleri, non hodgkin lenfoma lösemi gibi maligniteler, tüberküloz gibi enfeksiyonlar, antidepresan gibi bir takım ilaçlar fazla terlemeye sebep olabilir. Nedensiz aşırı terleme (primer hiperhidroz) koltuk altı, avuç içi, bacak tabanı, yüz, saçlı cilt  ve kasık bölgesini etkileyebilir. En sık koltuk altı bölgesi tutulumu görülür.

YAŞLA BİRLİKTE AZALIR

Erkek ve kadınlarda görülme sıklığı eşittir. Sıradan 25 yaş civarı başlar fakat daha geç ve daha erken başlayan yaş grupları da bildirilmiştir. Özellikle erken başlangıçlı hastalarda fazla terlemenin yaşla birlikte kendiliğinden azalması sık görülür.

İşte tedavi yöntemleri

– Sürme tedaviler: Bu tedaviler aralarında alüminyum klorid ve glikopirolat içeren kremler ilk seçim edilebilecek ajanlar arasındadır. Sürme tedaviler beceriksiz kaldığında ağızdan alınan antikolinerjik etkin ilaçlar kullanılabilir. Ama bu ilaçların çarpıntı, ritim bozukluğu gibi ağır yan etkileri olabileceğinden çoğunlukla seçim edilmemektedir.

– İyontoforez: El ve ayak terlemelerinde sıklıkla kullanılabilen bir yöntemdir. Bu gerçekte terleyen bölgeye 15-25 miliamperlik anodal akıntı uygulanır. Haftada 3 veya 5 seans ile istenen tesir sağlandığında haftada bir seans ile idame tedaviye geçilir.

– Botoks: Günümüzde klinik pratikte terleme için en sık yaptığımız tatbik, çağdaş dermatolojide son derece sık kullanılan botoks uygulamasıdır. Terleme için bu başvuru formu koltuk altı, avuç içi ayak tabanı, kasık, saçlı cilt gibi bölgelerde uygulanabilir. Alan önce anestezik kremlerle uyuşturulur. Sonrasında kesin aralıklarla başvuru bölgesinde botoks enjeksiyonu yapılır. Etkisi kişiye kadar değişmekle birlikte 4-6 ay arasındadır. Bu kullanım terlemenin pozitif olduğu yaz aylarından
önce yaptırılabilir.

– Mikroiğneli radyofrekans: Bu gerçekte da yine botoks gibi terleyen alan anestezik kremlerle uyuşturulur. Deri altına 2-3 mm çapında iğnelerle radyofrekans verilir. Bu verilen radyofrekans enerjisi ile terleyen bölgedeki ter bezi sayısı azaltılır. Kullanım genelde ayda bir aralıklarla 4-6 seans dek uygulanır.

Terlemeyi azaltma yolları

Terleme ataklarını azaltan spesifik bir öneri bulunmamakla birlikte hiperhidrozu olan hastalara terlemeyi artırabilen baharatlı gıdalardan kaçınmaları önerilebilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan bazı bitkisel ajanlar, tahrişe ve alerjilere sebep olabilir. Bu sebeple hekime danışmadan bu nesil içerikler kullanılmamalı. Özellikle anksiyete gibi altta yatan psikiyatrik bir koşul varsa, bu konuda destek alınabilir. bunun dışında stresten uzakta durmak da terleme sıklığını azaltabilir. Derin nefes alma, müzik dinleme veya bir hobi edinme stresi azaltmaya tezgâhtar olabilir.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/asiri-terleme-yasayanlar-dikkat-haberi-532413