"Aşk hormonu"nun hasarlı kalpleri iyileştirebildiği ortaya çıktı

Independent Türkçe'de bulunan gabere tarafından, araştırmacılar, çoğunlukla "aşk hormonu" diye adlandırılan oksitosin hormonunun, kalbi iyileştirici özelliklere sahip olduğunun tespit edildiğini öne sürdü.

Oksitosin, vücut tarafından emzirme ve doğum, cinsel ilişki ve çalışma gibi etkinlikler sırasında üretilir. Sosyal bağları desteklemesi ve güçlendirmesiyle bilinir ve ara sıra "iyi hissetme hormonu" olarak da adlandırılır.

Michigan Eyalet Üniversitesi'ndeki uzmanların yürüttüğü alıştırma, bu hormonun iyileşmeyi teşvik etmek için yürek hücrelerinin yenilenmesiyle ilgili diğer bir işlevi olabileceğini buldu.

Araştırmacılar, oksitosinin kök hücreleri kalbin dış katmanından (epikardiyum) orta katmanına (miyokardiyum) hareket etmesi için uyarabileceğini tespit etti.

Kök hücreler sonradan kardiyomiyositlere dönüşür. Kardiyomiyositler, kalbin kasılmasını karşılayan kas hücreleridir. Yürek krizinden daha sonra bu kas hücreleri ölür lakin doğaları son derece özelleştiği için kendilerini yenileyemezler.

Frontiers in Cell and Development Biology akademik dergisinde yayımlanan egzersiz, oksitosinin "bir gün, yürek krizinden daha sonra insan kalbinin yenilenmesini desteklemekte kullanılabileceğini" öne sürüyor.

Araştırmacılar, keşiflerini gerçekleştirmek amacıyla, yırtıcı hayvan saldırılarından ötürü dörtte birini kaybetmelerinden sonra bile kalplerini her tarafta geliştirebilen zebra balıklarındaki yürek yenileme mekanizmalarını inceledi.

Bilim insanları zebra balığının kalbi nasıl bu dek bereketli onarabildiğini öğrenmek istedi. Önceki araştırmalar, kalbin dış katmanındaki bir gözenekli olan daha alçak kümesinin, Epikardiyum türevi Progenitör Hücreler (EpiPC'ler) olarak adlandırılan kök sanki hücrelere değişmek için "her yerde programlanabileceğini" göstermişti.

Yazarlar, EpiPC'lerin kas hücrelerini ve öteki herif kalp hücrelerini yenileyebileceğini ama "doğal koşullar aşağı" insanlarda kalp rejenerasyonu için etkisiz olduğunu söyledi.

bununla beraber araştırmacılar, zebra balıklarında, oksitosin takviyesinin lokal hücrelerin "genişleyip EpiPC'lere dönüşmesini" sağlayabileceğini ve adale hücrelerine, kan damarlarına ve diğer kalp hücrelerine dönüşmek üzere kalbin orta katmanına geçebileceğini buldu.

Egzersiz, oksitosinin deney ortamında insan dokusu üzerinde aynı bir etki gösterdiğini ve hücrelerin "bazal hızın iki katına kadar" hızda EpiPC'lere dönüşmesini sağladığını saptama etti.

öte taraftan oksitosinin azaltılmasıysa kültürde EpiPC'lerin gelişimini engelledi.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Michigan Eyalet Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nden doktor öğretim üyesi Dr. Aitor Aguirre şunları söyledi:

"Oksitosin klinikte diğer nedenlerle yaygın şekilde kullanılıyor, bu yüzden onu kalbi hasar görmüş hastaların kullanımına uygun ayla getirmek imkansız değil."

"Yürek rejenerasyonu sadece kısmi olsa bile, hastalar için faydaları çok büyük olabilir."

Dr. Aguirre, oksitosinin kardiyak hasar ardından insanlara nasıl muavin olabileceğini incelemek için daha pozitif araştırmaya gereklilik duyulduğunu da sözlerine ekledi.

"Oksitosinin kendisi dolaşımda kısa ömürlüdür, bu nedenle insanlardaki etkileri bu yönüyle engellenebilir" itirafını yapan Dr. Aguirre, aynı zamanda, "Özellikle daha uzun yarı ömürlü ya da daha fazla potansiyel planlanmış ilaçlar bu ortamda yararlı olabilir" de dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/ask-hormonunun-hasarli-kalpleri-iyilestirebildigi-ortaya-cikti-haberi-555256