Avusturya'nın başşehri Viyana'da alana gelen terör hamlesinde iki bireyin can verdiği duyuruldu.

İçişleri Bakanlığı Lafçısı Harald Sörös, Avusturya Haber Ajansına APA yaptığı açıklamada, hamlede iki bireyin can verdiğini söyledi.

Sörös, çatışma esnasında bir sivilin yanı gizeme saldırganlardan birinin can verdiğini ifade etti.

Öte yandan Viyana Sağlık Müesseseyi Lafçısı Christoph Mierau da 15 bireyin yaralandığını bunlardan 7'sinin gidişatının ağır olduğunu açıkladı.

"ÇOK RAKAMDA YARALI VE ÖLÜMÜZ VAR"

İçişleri Bakanı Karl Nehammer, tertip edildiği basın buluşmasında terör hücumuna ait son büyümeleri paylaştı.

Nehammer, Avusturya tarihinin güç günlerinden birinin yaşandığını vurgulayarak, "Ne yazık ki çok rakamda yaralı ve ölümüz var. Özel ünitelerimizin özverili gayreti neticesinde bir saldırgan tesirsiz hale getirildi. Şu anki son bilgilere göre bir saldırgan da firari gidişatında." biçiminde konuştu.

Yurttaşların çok gerekli olmadığı vakitçe konutlarından çıkmaması ihtarını tekrarlayan Nehammer, hamlenin yaşandığı birinci Viyana'dan uzak durulması gerektiğini belirterek, çocukların mekteplere sevk edilmemesi çağrısında bulundu.

"SİNAGOGUN AMAÇ OLUP OLMADIĞI ÖĞRENİLMİYOR"

Öte Yandan Avusturya Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hamlenin yaşandığı bölgedeki sinagogun kapalı olduğunu ancak mevzubahisi sinagogun amaç olup olmadığının henüz öğrenilmediğini kaydoldu.

HAMLEDE BİR TÜRK YARALANDI

Hamlede Recep Tayyip Gültekin adlı bir Türk genci de hafif yaralandı.

Hücum anına Recep Tayyip Gültekin ile beraber şahitlik eden Mikail Özen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçmiş olsun dileklerinde bulunan herkese teşekkür ederiz. Allah’a hamdolsunsun sıhhatimiz yerinde. Bize hiçbir şey olmadı. Şu anda alta inip polislere ifade vermek zorundayız. Geçmiş olsun diyen herkese teşekkür ederim. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı.

VİYANA'DA 'YÜKSEK RİSKLİ HESAP' İLANI!

Habertürk Dış Siyaset Koordinatörü Çetiner Çetin'in aktardığı bilgiye göre saldırgan içerikler paylaşılan bir sosyal medya hesabında, Viyana'da riskli hesapları sorgulayan bir müessese iki gün evvel bu hesabı yüksek riskli hesap olarak duyuru ettiği bilgisi paylaşıldı...

VİYANA POLİSİNE YANIT: "DEVAMI GELECEK!"

Çetin ayrıca şunları aktardı: "Telegram'da saldırgına ait olduğu ifade edilen resim dolaşıma girdi, O resmi gördüm. Eylemi İŞİD'in üstlendiği saldırganın da Halife Ebu İbrahim El Haşime'ye biat etmiş olduğu iddia ediliyor. Bu mevzuda iki perspektif var. Bu bireyin iki gün evvel Twitter hesabından eş eylemler yapacağına dair bir açıklama yapmış olması ve ikinci olarak aynı kişinin eylemler esnasında 'Daha bu gördükleriniz ne ki, devamı gelecek' biçiminde Viyana polisine yanıt vermesi dikkat topluyor."

KURZ: "GÜÇ SAATLER GEÇİRİYORUZ"

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, başşehir Viyana'da alana gelen atağa ait, "Polisimiz bu iğrenç terör atağının faillerine karşı kararlı bir çaba yürütüyor." ifadesini kullandı. Kurz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin güç saatler yaşadığını belirterek, bu zaman zarfında örgütüne üyelerinin gösterdiği mücadele için teşekkür etti. Başbakan Kurz, atağa ait "Polisimiz bu iğrenç terör atağının faillerine karşı kararlı bir çaba yürütüyor." görüşünü paylaştı. Polisin saldırganlardan birini tesirsiz hale getirdiğini vurgulayan Kurz, teröre karşı gayretin kararlı bir biçimde sürdürüleceğini ifade etti. Kurz, beynelmilel cemiyetten gelen dayanışma iletilerine teşekkür ederek, yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. İçişleri Bakanlığı, Viyana'da kimliği meçhul şahıslar ve örgütüne üyeleri arasında yaşanan çatışmada iki bireyin can verdiğini, çok rakamdaki saldırganın tutulması için çalışmaların sürdüğünü duyurmuştu.

MACRON: "AVUSTURYALILARIN ŞOKUNU VE MUKADDERATINI PAYLAŞIYORUZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avusturya'nın başşehri Viyana'da yapılan ataktan dolayı Avusturyalıların şokunu ve efkârını paylaştıklarını belirtti.

Macron, Viyana'daki atağa ait Twitter hesabından Fransızca ve Almanca açıklama yaptı.

Fransızlar olarak Avusturyalıların şokunu ve efkârını paylaştıklarını ifade eden Macron, "Fransa'dan sonra atağa uğrayan arkadaş ülke ve Avrupamız oldu. Düşmanlarımız kiminle uğraştıklarını öğrenmeli. Pes etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Avusturya İçişleri Bakanlığı Lafçısı Harald Sörös, yaptığı açıklamada, Viyana'daki hamlede iki bireyin can verdiğini söylemişti.

Viyana Sağlık Müesseseyi Lafçısı Christoph Mierau da 15 bireyin yaralandığını bunlardan 7'sinin gidişatının ağır olduğunu açıklamıştı.

VİYANA BÜYÜKELÇİSİ OZAN CEYHUN: "LÜTFEN DIŞARI ÇIKMAYIN"

Habertürk TV'ye bağlanan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya'da yaşayan Türk yurttaşlarına Habertürk kanalıyla çağrı yaparak şöyle konuştu:

"Bir destek rica edeyim. Türk yurttaşlarının caddeye çıkmayıp, konutlarında kalmalarını istiyoruz. Bulundukları yerleri terk etmesinler. Risk geçmemiş gidişatta. Hala dışarıda uzun namlulu silahlarla dolaşan, tesirsiz hale getirilmemiş teröristler mevcut. Yurttaşlarımızın can güvenliğiyle alakalı hiçbir kayba tahammülümüz yok. Sayı mevzusunda bilgi vermem spekülasyon olur. Şu anda Viyana polisi 1'den fazla polisin caddelerde dolaştığını belirtiyor ve tüm Viyanalıların konutta kalma çağrısı yapıyor. Bu Avusturya tarihin en büyük ataklarından biri. Hamlenin olduğu saatte sinagog kapalıydı. Ama sinagoga hamlenin olmadığını söyleyemem. Hamlenin yapıldığı saatte genelde yayaların olduğu bir zaman. Teröristler acımasız bir biçimde canice ateş açmış gidişattalar. Ancak yaralı ve can kaybıyla alakalı olarak bir spekülasyon yapmamak için bir açıklama yapmamayı tercih etiyorum. Medyada söylediği bir tümce dile getiriliyor. Onun içinde 'Allah' sözcüğü geçtiği spekülasyonları var. Şu an en ehemmiyetli olan 130 bin ortamında yaşadığı Viyana'da hiçbir can kaybının olmaması en büyük beklentimiz. Yarın tüm asıllar ortaya çıktığında tek bir yurttaşımızı yitirmemiş olmak en büyük beklentim."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "TÜRKİYE BU GÜÇ ZAMANDA AVUSTURYA ULUSU İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR"

Avusturya'nın başşehri Viyana'da reelleştirilen terör hücumuna ait Dışişleri Bakanlığı, "Onyıllardır terörün her türlüsüyle çaba eden Türkiye, bu güç zamanda Avusturya ulusu ile dayanışma içindedir" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Viyana'da alana gelen terör hücumu neticesinde ölü ve yaralıların olduğu yeisle bilinmiştir. Atağı şiddetle ayıplıyor, yaşamını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Onyıllardır terörün her türlüsüyle çaba eden Türkiye bu güç zamanda Avusturya ulusu ile dayanışma içindedir" denildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi BAŞKANI ŞENTOP: "TERÖRE KARŞI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, atakla alakalı olarak sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Bu gece Viyana’da reelleşen terör eylemlerini şiddetle lanetliyorum. Fâili, muhatabı, mazereti ve emeli ne olursa olsun sivilleri amaç alan her şiddet eylemi terördür ve insanlık kabahatidir. Teröre karşı küresel işbirliği, bakımsızlık edilemeyecek bir zorunluluk hâline gelmiştir."

İBRAHİM KALIN: "ŞİDDETLE AYIPLIYORUZ"

Cumhurbaşkanlığı Lafçısı İbrahim Kalın, Avusturya'da tertip edilen atakla alakalı olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Viyana’da yapılan terör hücumunu şiddetle ayıplıyoruz. Bu menfur hamlede yaşamını kaybedenlere taziyelerimizi sunuyor, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terörün her cinsine karşı Avusturya’nın yanındayız. Terör belasına karşı çabamızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

FAHRETTİN ALTUN: "TÜRKİYE AVUSTURYA MİLLETİNİN YANINDADIR"

İrtibat Başkanı Fahrettin Altun, hadiseyle alakalı olarak yaptığı sosyal medya hesabı Twitter iletisinde şu ifadeleri kullandı: "Viyana’da reelleşen terör hücumlarını şiddetle ayıplıyorum. Hamlede yaşamını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, terörizmin karşısında ve Avusturya milletinin yanındadır. Acınızı paylaşıyoruz."

Kaynak: www.sacitaslan.com