Sözcü Gazetesi'nden Veli Toprak'ın haberine tarafından CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, Avrupa Birliği'nin (AB) Ekim ve Şubat aylarında aidat cennetleri olarak duyuru ettiği ülkelerin listesini güncellediğini kaydederek, Türkiye'nin otomatik olarak ödenti verilerinin paylaşılmasını öngören milletlerarası kurallara saygı göstermemekle suçlandığını bildirdi. Erdoğdu, AB'nin bu kararı almasına yardım olan, OECD çatısı altında çalışan Parasal Eylem Ödev Gücü'nün (FAFT) 2019'da yayınladığı raporda Türkiye'ye, “Sus Payı, yolsuzluk ve terörün finansmanı amacıyla alınan nasihat kararlarına yeterince uymuyor ve gerekli hukuki düzenlemeleri yapmıyorsunuz” denildiğini kaydetti.

AB'nin, OECD ülkelerinde faaliyet bildiren Mali Eylem Atama Gücü'nün Türkiye'den “siyasi nüfuz sahibi şahısların rüşvet ve yolsuzluğunun önlenmesi” tavsiyesini yasalaştırması için daha önce uyardığını andıran Erdoğdu, “Eğer bu yasa çıkmaz ve aidat cenneti ülkelerin listesi yayınlanmazsa Türkiye kara listeye alınacak” dedi.

Erdoğdu, böyle bir durumda ülkede yapılan tüm işlemlerin derhal kesin olmayan işlem kabul edilerek soruşturmaya ast olacağına da uyarı çekti.

“60 milyar dolar aidat alır”

CHP'li Aykut Erdoğdu, “Bu ülkenin bugün yurtdışında en mütevazı rakamla 300 milyar dolar parası var. Aslında devlet bunları biliyor. Çünkü bu transferlerin yapıldığı ülkelerle anlaşmaları var, istediği lahza saptama edebilir. Maliye Bakanı istese hemen 300 milyar doların asgari 200 milyar dolarını saptama eder ve bundan 60 milyar dolar ödenti alır. Bunun için ücret cenneti ülkelerinin listesini yayınlamaları gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/aykut-erdogdu-vergi-cennetleri-yayinlanmazsa-kara-listeye-alinacagiz-haberi-528613