Habertürk'ün haberine kadar Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, hakkındaki ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle seçilme ve siyasi faaliyette katılmak hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun kişisel başvurusunda, her yerde ihlal kararı verdi. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için karar örneğinin, İstanbul 14. Ağır Cinayet Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.

Tüzük Mahkemesince hakkında daha önce ihlal kararı bahşedilen Enis Berberoğlu'nun avukatları, ihlal kararının lokal mahkemelerce yerine getirilmemesi sebebiyle ikinci kere bireysel başvuruda bulunmuştu.

Tüzük Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında Berberoğlu'nun ikinci başvurusunu ele aldı.

Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette katılmak hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren Enis Berberoğlu'nun kişisel talebinde, her yerde ihlal kararı verdi.

Berberoğlu'nun, Anayasanın 67. maddesinde güvence altına alınan "seçilme ve siyasi faaliyette katılmak hakkı" ile Anayasanın 19. maddesinde düzenlenen "birey hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verildiği belirtildi.

Kararın oy birliğiyle alındığı, sonra yazılacak gerekçede, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlarının bağlayıcı olduğu vurgusunun enerjik şekilde yapılacağı öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için karar örneğinin, İstanbul 14. Ağır Suç Oluşturan Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/aymden-enis-berberoglu-karari-haberi-527517