Lafçı Gazetesi'nin haberine göre İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, merkez üssü Seferihisar sarihlerinde Sisam adası olan  zelzelenin büyüklüğü ile alakalı kamuoyunda ortaya çıkan değişikliklerin, cemiyette bazı sual işaretlerini de birliktesi getirdiğini belirtti.

Neredeyse tüm haber kanallarında zelzelenin şiddeti Afet ve Acil Gidişat Yönetimi Başkanlığı AFAD'ın bilgisi olan 6.6 olarak verildiğini söyleyen Çıray, her müessesenin değişik noktalarda istasyonları olduğu ve ölçümlerdeki değişikliklerin istasyonların zelzelenin merkezine olan uzaklığından kaynaklandığı bazı yetkililer tarafından belirtilmiş olsa da, üzerinden üç gün geçmiş olmasına karşın bu değişikliğin neden düzenlenmediğinin açıklanması gerektiğini söyledi.

6.6 İLE 6.9 ARASINDA FARK DAĞLAR KADAR BÜYÜK

Çıray, 6.6 ile 6.9 arasında büyük fark olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Türkiye'nin zelzele mevzusundaki en yetkin şahısları arasında yer alan Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Methiyen Ahmet Ercan gibi bilim insanları zelzelenin şiddetinin 6.6 olmadığını, 6.9–7.0 arasında asıllaştığını muhtelif televizyon kanallarında kamuoyuyla paylaşmış ve düzenlenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Evi öğretim azası Doç. Dr. Ali Özgün Konca katıldığı bir televizyon programında 6.6 ile 6.9 arasında zelzelenin şiddeti açısından çok büyük değişiklik olduğunu açıklamıştır. Başka Bir Deyişle iki sayı arasındaki fark tesirleri açısından dağlar kadar büyüktür. Bu aralıkta 4 katlık bir sismik moment farkı bulunduğunu, başka bir deyişle iki katı kadar alanın iki katı kadar kaymış olduğunu, o sebeple ciddi bir fark olduğunu belirtmiştir.”

AFAD 6.6, KANDİLLİ 6.9, YUNANİSTAN VE İSPANYA 7.0 Amerika Birleşik Devletleri 7.1

Tüm bu bilgilere ve ihtarlara karşın televizyon kanallarının zelzelenin büyüklüğünü hali hazırda 6.6 olarak vermeye devam etmesi cemiyette kaygıya ve insanlarımızın zekasında sual işaretlerine yol açtığını belirten Aytun Çıray, kamuoyu vicdanının gevşetilmesi ve cemiyetin doğru bilgilendirilmesi emeliyle bu değişikliğin bahanesinin açıklanması için Cumhurbaşkanı Destekçisi Fuat Oktay'a şu sualleri yöneltti:

“İzmir ve etrafında acı tesirlerini yaşadığımızı Seferihisar- Sisam adası merkezli zelzelenin büyüklüğünü AFAD Mw 6.6, Kandilli Mw 6.9, Yunanistan ve İspanya Mw 7.0 ve Amerika Birleşik Devletleri 7.1 olarak tespit etmiştir. Başta Kandilli Gözlem Evi gibi çok köklü kuruluşların bilgileri dikkate alınmayıp neden sadece İçişleri Bakanlığı'na bağlı kuruluş olan AFAD'ın bilgileri geçerli sayılmaktadır?

Zelzelenin şiddetinin düşük gösterilmesinin bir bahanesi var mıdır? Var ise bu mazeretler nelerdir? Bu mazeretleri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?  Zelzelenin şiddetinin yerli ve yabancı kuruluşlarca ve saygıdeğer bilim insanları tarafından 7.0 olarak belirtilmesine karşın, haber yayın uzuvlarında neden hala düzenleme yapılmamakta ısrar edilmektedir? Bu mevzuyla alakalı basın yayın uzuvlarına yapılan bir baskı mı vardır? Var ise bunun bahanesi nedir?”

Kaynak: www.sacitaslan.com