Lafçı Gazetesi'nden Taylan Büyükşahin'in haberine göre arzdaki çoğalış sebebiyle maske imal aygıtlarında ayrı bir piyasa oluşurken, internetteki alışveriş sitelerinde yerli-yabancı suratlarca makine satılıyor. 30 bin TL'den başlayan makine maliyetleri 200 bin dolarlara kadar çıkıyor. Aygıtı alan, rastgele bir teftişe tabi olmadan istediği gibi maske üretip satabiliyor.

HERKES BU İŞE GİRDİ

“Maske tıbbı mahsuldür ve tıbbi mahsulü tıbbi üreticiler satar” diyen Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği'nin DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, bu sürecin de Sağlık Bakanlığı'nın hakimiyetinde olması gerektiğini söyledi. Pandemi ile beraber hemen hemen tüm esnafların maske işine girdiğini ifade eden Uçar, “Bakkalı, petrol istasyoncusu, rastgele bir mevzuda esnaf olan maske üretip satıyor. Gereksinim vardır, evet herkes canla başla çalışır. Fakat artık bir kumpas olması gerekli. Maske üreticilerinin hepsine bir çeki kumpas verilmesi gerekiyor” dedi.

İnternetteki muhtelif alışveriş sitelerinde suratlarca maske aygıtı satılıyor.

NİTELİĞE BAKILMIYOR

Telli veya telsiz maske diye bir şeyin olmadığını vurgulayan Uçar, “Hasta kullanıyorsa yüzde 95, hekimde yüzde 98, operasyonda yüzde 99 geçirmez olacaktır. Maskenin yüzde kaç geçirmediğine bakarız biz. Neyden yapıldığından evvel bu kazanç” diye konuştu. İhracatta devlete verilen hibede beyannameye bakıldığını ancak niteliğe bakılmadığını anlatan Uçar, “Size diyorlar ki 3 katlı maske getirin. Siz bir mahsul şu işe yarıyor dediğiniz zaman bilimsel karşılığını masaya koyabilmelisiniz. Bunu koyamıyorsanız tıbbi malzemeci olamazsınız” ifadelerini kullandı.

Üreticinin morali bozuk, iflaslar kapıda

Devletin tıbbi malzeme üreticilerine olan borçlarından indirim istemesinin sektörde moral bozukluğuna neden olduğunu söyleyen Erkan Uçar, üreticilerin güven problemi yaşadığını belirtti. Uçar, tıbbi malzeme üreticilerinde ciddi mali meseleler yaşandığını ve iflasların olabileceğini kaydoldu.

Kaynak: www.sacitaslan.com