Sözcü Gazetesi'nden Ay Işığı Özcan Ertürk'ün haberine kadar bankaların takibe düşmüş alacakları yıl başından bu yandan 150-151 milyar lira seviyesinde seyrediyor. Henüz takibe alınmamış yani ‘batık' durumuna düşmemiş, 2. grupta sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki' kredi tutarı yıl başından bu yanlamasına yaklaşık 100 milyar liralık artışla 382 milyar liraya ulaştı.

Bankalar bilançolarında halihazırda 533 milyar liralık sorunlu kredi tutarını yönetiyor. Ancak, yapılandırmalar ve ötelemeler bir uçtan bir uca bu iki gruba girmeyen ‘riskli kredi' tutarı da önümüzdeki dönemin en manâlı sorunlarından biri olacak. Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurumu'nun (BDDK) verilerine kadar bankacılık sektörünün takipteki alacaklar oranı 4 Aralık itibarıyla sene başındaki yüzde 5.7 oranından yüzde 4.1'e kadar geriledi.

Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu bitmiş yapılandırmalar ve bankaların riski yükselen kredileri takip hesaplarına aktarmada yavaş davranmaları neticesinde takipteki alacaklar oranının devlete ait kayıtlarda düşük göründüğünü belirtti. Babuşçu, bankaların 2021'de en manâlı sorununun batık krediler olacağını açıklama ederek, yıl içinde gerçek sektörü teşvik etmek nedeniyle bahşedilen düşük faizli kredilerin manâlı bir bölümünün takipteki kredilerin ödenmesinde kullanıldığını, yani işletmelerin kazanarak değil, borçlarını tekrar borçla (aldıkları kredilerle) ödediklerine dikkat çekti.

KAÇINILMAZ SON

Etkin rasyosu, zorunlu karşılıklarda olumlu menfaat sağlama gibi kredi genişleme baskısını artıran hukuki düzenlemelerdeki zorunlulukların bankaların kredi vermede riske duyarlılıklarını azalttığını gösteren Babuşçu, ödeme gücü zayıf olanlar ile pandemi döneminde satmak ve üretimleri eksilen firmaların aldıkları kredileri ödeyemez duruma düşmesinin olduğunu söyledi.

Varlık yönetim şirketlerine gitmedi

Varlık idare şirketlerine (VYŞ) satılan tutarlarla, iyice hasar yazılıp, aktiften silinen rakamlar da takipteki alacaklara dahil edilmiyor. Bugüne dek Türkiye'de bankalardan varlık yönetim şirketlerine 66 milyar TL tahsili gecikmiş alacak (TGA) satışı yapılmışken, bu sene bu rakam 1 milyar lirayı bulmadı. Yapılandırmalar çoğunlukla bankaların TGA satışını erteledi, bu krediler banka bilançolarında yönetilmeye devam etti.

Geçen sene 10 milyar lira batık kredi portföyü varlık idare şirketlerine satılmıştı. Merkez Bankası verilerine göre hane halkına ait 29.8 milyar lira tutarında borç varlık idare şirketleri kadar yönetiliyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com