Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre hükümetin halk hastanelerinde kullanılan maskeleri bedavaya getirmek için ihracatçılara hibe zorunluluğu getirmesinin faturasının doktor ve hastalara çıkabileceği ileri sürüldü. Her 5 maske ihracatına karşılık Devlet Araç Gereç Ofisi'ne (DMO) en düşük 1 maske hibe etme zorunluluğu uygulanan ihracatçıların yurtdışına sıradan kaliteli maskeleri ihraç edip, DMO'ya ise standartları düşük, düşük kalite ve salgın riskini artırabilecek nitelikte maskeleri hibe ettikleri iddia edildi.

Sözcü Gazetesi'ne sorunları anlatan hekimler, ücretsiz gelen N95 maskelerin ağız ve burnu iyice kapatamadığını, lastiklerinin fazla gevşek, araç gereç kalitesinin de düşük olduğunu söyledi. Hekimler, uygun şartları taşımayan maskeler sebebiyle virüsün hastadan hekimlere geçebileceğini belirtirlerken, özellikle acil servis, yoğun bakım ve filyasyon servislerindeki hekim, hemşire ve diğer sıhhat görevlilerinin ciddi tehdit aşağıda çalıştıkları uyarısında bulundu.

OLAMAZ DİYEMİYORUZ

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, DMO'nun teknik şartnameye uygun olmayan maskeleri hibe olarak kabul etmediğini, şartnamesinde açık bir şekilde hibe edilecek maskelerin teknik şartlarının yazıldığını söyledi. Demir, “Ama buna karşın değişik illerde kötü niyetli işler olmuş mudur? Muhakkak olamaz diyemiyoruz. Hekimler şikayetlerini dile getirdiklerine tarafından seslenmek oysa kötü örnekler yaşanmış olabilir” dedi.

CEZAEVİNDE ÜRETİLDİĞİ SÖYLENİYOR

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hekimlerden maskelerin yüze ahenksiz, lastiklerinin gevşek ve ince olduğu yönünde şikayetler aldıklarını söyledi. Fincancı, “Geçen yıl son baharda görevi devraldıktan daha sonra bilhassa cezaevlerindeki mahkumlardan şikayet mektupları aldık. Bursa Cezaevi'nde mahkumlara ürettirilen ve halk hastanelerine gönderilen maskelerin koruyucu katmanının olmadığı iddialarını taşıyan mektuplar geldi” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/bedava-maskede-olumcul-suphe-haberi-531051