1- Sağlıklı beslenmeye birincil adım; anne sütü. Bebekler için en ideal ve sağlıklı gıda anne sütüdür. Doğumdan sonra birincil altı ay boyunca anne sütü bebeğin tüm besinsel ihtiyaçlarını karşıladığı gibi anne ile bağını sağlamlaştırarak sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına da yardım verir. Çalışan anneler, pompa kullanarak bebeklerinin onlar evde yokken de dinç beslenmesini sağlayabilirler. Anne sütü 24 saat baştan başa buzdolabında ya da 6 ay baştan başa özel poşetler içerisinde derin dondurucuda saklanabilir.

İlk 6. aydan sonradan bebeğin besin ihtiyaçları artar ve anne sütü demir minerali ilk olarak olmak üzere bebeğin ihtiyaçlarını karşılamakta beceriksiz kalır. Altı ay bittikten sonra uygun ilave gıdalara açtırmak gerekir. 6. ayındaki bir bebekte birincil başlanması gereken besinler; 1- yoğurt, 2- sebze çorba, 3 - meyve püresi, 4 - pirinç unlu mama. Bu dört besin istenilen sırada yavaş yavaş miktarı arttırılarak yapılmak kaydıyla başlanmalıdır. Daha ileriki aylarda ise yumurta, çorba, sebze yemekleri ve et yemeklerine sırayla başlanması gerekir. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde evde yapılan eksik yağlı baharatsız, eksik tuz yemekleri sizinle birlikte tüketebilir.

2- Büyümesini uzman hekim kontrolünde peşine düşüp takip edin. Çocuk sağlığı açısından en önemli konulardan biri büyümenin izlenmesidir. Çocuk doktorunuz göre bebeğin düzenli aralıklarla büyümesinin değerlendirilmesi, bebeğin beslenme durumunu gözler önüne sermekle kalmaz, artma geriliğine niçin olabilecek herhangi bir problemin erken saptanmasını ve daha basit çözümlenmesini sağlar.

3- Çocuğunuz iştahsızsa... Çocukların iştahsızlığı çalışan anneler için büyük bir sorundur. Bütün gün baştan başa annesinden öbür kalan çocuk, özlemini tamir etmek için yemek yemek yemeye zaman karışıklığa itmek istemeye bilir. Geç geldiğiniz günlerde önceden çocuğunuzun yemek yemesini sağlayın ve sizinle bire bir zaman geçirmesine fırsat verin. Çocuğunuzla ilgilenen kişiden çocuğun gün her tarafında tükettiği besinlerin miktarlarını ve çeşitlerini anekdot etmesini ve yemek yerken sergilediği davranışları gözlemlemesini isteyin. Gün boyu abur cubur tüketen, ayaküstü atıştıran, yemeklerden önce şekerli besinler tüketen çocuklar başlıca iştahsız olur.

4- Besin de ve yaşamda her konuda ona misal olduğunuzu unutmayın. Çocuğunuzun ilk rol modellerinin siz olduğunu unutmamalısınız. Çocuklar özellikle gıda konusunda aile bireylerini misal alır. Hiç sebze yemeyen, ayaküstü atıştıran ve uyumlu beslenmeyen biri iseniz, çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini bekleyemezsiniz. Gün boyunca sizden uzakta kaldığı için akşamları sizi fazla tedbirli gözlemleyecek ve yaptıklarınızı yapmaya çalışacak olan çocuğunuzun dinç besin alışkanlıkları kazanmasını istiyorsanız, ilk olarak siz ona misal olun.

5- Aile sofraları çalışan anneler için daha önemlidir. Aile sofraları, tüm gün ailesinden uzak kalan çocukların, aile özlemlerini gidermesi, onlarla sohbet etme imkânı yakalaması ve içten beslenme alışkanlıkları kazanması açısından son derece önemlidir. Akşam yemeklerinin saatlerinin muhakkak olması ve tüm aile bireyleri ile sofrada yemek yenmesi önemli bir ayrıcalıktır. Aile defalarca birlikte sofrada yemek yerken çocuklarınızla hoş sohbet etmeli, şakalar yapmalı doğal davranmalısınız. Çocuklarınızla sofrada tartışmamaya uyarı edilmesidir. Çocukla sofrada yemek ile ilgili yapılacak tartışmalar, onda bir takım yanlış yemek yeme davranışlarına zemin hazırlar

6- Yemeği ödül olarak kullanmayın. Beslenme, bir ödül yok yaşamımızı devam ettirmemiz için gerekli olan ve hayat kalitemizi etkileyen bir olgudur. Çalışan annelerin çocuklarının beslenmesi ile ilgili en sık yaptığı hata beslenmede ödüllendirmeye gitmek ya da besini ödül olarak görmektir. Çocuğundan uzak kalmanın kimi zaman yarattığı üzüntü ve suçluluk duygusu annelerin çocuklarına aralıksız yiyecek bir şeyler satın almasına ya da onları restoranlara götürmeleri ile sonuçlanabilir. Lakin bu değişiklik bir besin tarzı çocuğun kilo almasına ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmasına niçin olur. Unutmayın fakat, çocuğunuzu mutlu eden en büyük irtifa cips, en büyük boy yemek listesi ya da en gösterişli çikolata değil, sizinle nitelikli zaman geçirmesidir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/beslenme-konusunda-cocugunuza-iyi-ornek-olun-haberi-530802