Akşam Gazetesi'nden Bülent Şanlıkan, Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Deniz Gayretli'a düşmeyen vakaları ve normalleşme sürecini sordu. Vakalardaki sıkışmanın nedenini; "Aşı rehaveti, sömestri tatili ve değişim" olarak ifade eden Gayretli şöyle konuştu: "İllerin olgu sayılarının ve sirkülasyonlarının birbirinden çok ayrı olduğunu bir kez daha gördük. Dolayısıyla hastalık görülme sıklığına göre, farklı önlem alınması gerekiyordu. Vaka sayısının yüksek olduğu illerde topluluk kapalı mekân ve fena havalandırmanın önüne geçilmesi, maske uzaklık hayati ağırlık taşıyor.

KORONA 3K'YI SEVİYOR

Vakaların düşük olduğu illerde ise bu durumun sürdürülebilir olması lüzumlu. Bu yerlerde olgu düştü diye tüm önlemleri bırakmak muhtemel değil. Koronavirüs 3K'yı fazla seviyor. Bunlar, kapalı etraf, kalabalık, fena havalandırma. Uygun karar sürecinde HES kodu uygulaması kişinin olgu veya temaslı olup olmadığını gösteren bir tatbik. İl ve ilçe geçişlerinde HES kodu uygulanabilir. Lakin gerçi yer değişikliğinde yeni gelen şahısların 10 gün lokal halkla temasının engellenmesi uygun olacaktır."

"GEVŞERSEK 2 HAFTADA EN BAŞA DÖNERİZ"

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise, vakaların azalması ya da aşılamaların devamının insanları umutlandırarak rehavete sürükleyebileceğini belirtti. Gündüz, vakaların düşmesinin sıkı tedbirlerle olası olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Hastaneye yatması gereken hasta sayılarında bir azalma var. Ancak şunu bildirmek gerekir ancak bu sıkı tedbirler sonucunda oluşan bir sonuç. Ayrıca olgu sayılarının azalması keza de aşılama rehavete sürüklemesin. Eğer bu tedbirleri azıcık daha gevşetirsek iki hafta içinde koşul bütün aksine dönebilir. O nedenle bu umudumuz tedbirlerin gevşemesine yol açmasın. Sıramız gelince mutlaka aşılanalım. Birkaç ay daha sabırla bekleyelim, baharın sonunda çok daha iyi bir yaza gireceğimizi umut ediyorum. Aşı takvimi bitene kadar tedbirlere devam etmemiz son derece kayda değer."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/bilim-kurulu-uyeleri-gevsersek-2-haftada-en-basa-doneriz-haberi-528783