Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından Cardiff Üniversitesi’nde görevli bilim insanları yaptıkları araştırma, mavi renkli cerrahi tipi maskeleri takan erkek ve kadınların daha cazibeli görüldüğünü gözler önüne serdi.

Psikoloji bölümünde görevli olan Dr. Michael Lewis, “Pandemiden önce bu nesil maskelerle gezmek çekiciliği azaltıyordu çünkü bu kişinin hasta olduğuna dair bir algılama yaratıyordu. Bu algının Covid-19 salgını boyunca değişip değişmediğine görmek istedik” dedi.

Lewis, “Araştırmamız sonucunda cerrahi mavi renkli maske takan insanları görür görmez aklımıza sağlık çalışanları ve doktorlar geliyor. Dolayısıyla bu maskeyi takanların daha pozitif bir algısı oluştu” ifadesini kullandı.

EVRİMSEL PSİKOLOJİYLE AÇIKLADILAR

Araştırmanın ilk kısmı 2021 yılının Şubat ayında yapılırken 43 kadına maskeli, bez maskeli, maskesiz ve yüzünün bir kısmı kitaplarla kapanmış erkeklerin fotoğrafları gösterildi. Anket sonuçlarına tarafından kumaştan yapılmış maske takanlar hiç maske takmayan ya da yüzü kitapların peşinde gizlenen erkeklerden daha albenili görüldü. Fakat mavi maske takanlar ise en cazibeli olanlar olarak dikkat çekti ve diğer erkekleri geride bıraktı.

Bilim insanı, “Bu evrimsel psikolojiyle ve partnerlerimizi nasıl seçtiğimizle açıklanabilir. Hastalık ve hastalık belirtisi benzeyen seçiminde büyük bir rol oynar. Fakat şu anda psikolojimiz değiştiği için maskeler bir hastalık belirtisi olarak görülmüyor” ifadesini kullandı.

Lewis sözlerine, “Maskeler dikkati direkt gözlere çektiği için maske takanlar daha cazibeli olabilir” ifadesiyle devam etti. Araştırma Cognitive Research: Principles and Implications isimli dergide yayınlandı.

Lewis benzer bir araştırmanın karşısında cinslerle olan versiyonunun da yapıldığını ve aynı sonuçlar çıktığını açıklarken bu araştırmanın hemen şimdi hakemli bir dergide yayınlanmadığını duyurdu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/bilimsel-arastirma-maske-takanlar-daha-cekici-bulunuyor-haberi-543744