Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan BioNTech’in aşısının Türkiye’nin gündeminde olmadığını belirterek, “Pfizer’ın aşısının eksi 70 derece saklanması gerekiyor. ABD’de bile bu değin pozitif gizleme ünitesi yok. Bizim bile Hacettepe Tıp Fakültesi olarak bünyemizde yalnızca iki adet 150’şer kutu alabilen dolap mevcut. Bir eczane 50, 60 aşı satacak diye 10 bin dolarlık gizleme ünitesine yatırım yapamaz. bu nedenle aşının eczanelerde satışı olası görünmüyor. Olur Ya işyeri, eczanelere zorunlu gizleme koşullarını sağlayacak dolapları tedarik ederse, Pfizer aşısı Türkiye’de satılabilir” dedi. 

Depolayamayız

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da yaptığı açıklamada, “Söz konusu aşıların hangi yollarla, nereye getirilip, saklanacağını bilmiyoruz. Eczacıların eksi 70 derecede aşı saklayacak depolama imkanları olmadığı gibi böyle bir külfetin altından kalkmamız imkansız. Laf konusu Alman aşısı toz denilen formda ve sulandırılma denilen usul sonrası uygulandığını biliyoruz. Bu işlemi ancak hekimler yapabilir. Eczanelerde ama Çin tarafında üretilecek ve eksi 2 ile 8 derece arasında saklanabilecek aşıları muhafaza edebiliriz. Eksi 70 derece saklanması gereken aşının hangi ulaşım yoluyla ve şartlarda geleceği de bilinmez” diye konuştu.

Hastane ortamı koşul

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu da, BioNTech firması kadar geliştirilen aşının eczanelerde satılmasının teknik daha alçak yapı imkanları sebebiyle mümkün olmadığını ifade ederek, “Eczacılar fakat eksi 2 ve 8 derece arasındaki sıcaklıkta muhafaza edilebilecek Çin aşılarının satışını yapabilir. Eksi 70 derecelik özel gizleme ünitemiz olmadığı gibi böylesi bir maddesel yükü kaldıracak durumda da değiliz. Toz şeklindeki aşı, sulandırılıp uygulandığından hastane ortamında yapılması gerekecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com