VİCDAN BURGUSU



Netflix'te yayınlanan The Haunting: Bly Malikânesi The Haunting of Bly Manor dizisi, Amerikan edebiyatının en büyük banal yazarlarından birisi olan Henry James'in fobi eseri Vicdan Burgusu The Turn of the Screw isimli romanından uyarlandı. Romanın çoğunlukla değiştirilmiş ve modernize edilmiş bir hali de diyebileceğimiz dizi, esasta Vicdan Burgusu The Turn of the Screw yapıtına katlansa da Henry James'in öykülerinden de izler taşıyor. Ayrıca dizinin her kısmındaki başlığın adı Henry James'in hayalet öykülerinin isminden alınmıştır. 2018 üretimi Tepedeki Konut The Haunting of Hill House dizisinin devamı olarak tanıtılsa da, iki dizinin anlatıları birbirine bağlanmıyor. Ayrıca Bly Malikanesi, fobi ve gerilim unsurları açısından Tepedeki Konut dizisinin basmakalıp gerisinde kalıyor. Lanetli konut anlatısı cinsine farklı bir bakış açısıyla yanaşan üretim, dram ağırlıklı ve akıcı olmayan yoğun bir anlatıma sahip.

DİZİNİN KONUSU

Dani Clayton isimli genç bayan, Miles ve Flora isimli iki minik çocuğa bakmak için Bly Malikanesi'nde işe başlar. Her şeyin sıradan göründüğü malikane, gerçeğinde hayaletlerin kol dolaştığı tüyler ürpertici ve riskli bir lanetli evdir.

Mike Flanagan'ın yaratcısı olduğu dizinin oyuncuları arasında; Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Amelia Konuta, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Tahirah Sharif, Amelie Bea Smith, Benjamin Evan Ainsworth, Henry Thomas ve Carla Gugino yer alıyor.



ARAFTAKİ RUHLAR


Diziyi dikkatli izlerseniz Bly Malikanesi'nde arka tasarıda saklanan hayaletler görülüyor. Bunlar gerçeğinde Lady In The Lake olarak öğrenilen Viola Willoughby isimli hayalete bağlı olan ruhlardır. Bu hayaletler gerçeğinde değişik tarafa geçiş yapamayan bir nevi arafta kalan suretler olduğunu görüyoruz. Çağdaş edebiyatın en büyük adlarından İngiliz yazar ve eleştirmen Virginia Woolf, yazılarının bir araya getirildiği Granit ve Gökkuşağı isimli kitabının 'Henry James’in Hayalet Öyküleri' adlı yazısında fobi edebiyatına da değinir. Bu yazı 1921 senesinde İngiliz The Times gazetesinin “The Times Littery Supplement” isimli edebiyat eki için yazılmıştır. Buradaki tenkidinde şöyle der; “Bir hayalet hikâyesinin özelliklerinin yanı gizeme aynı zamanda sembolik olma özelliğine de sahip olması hayaletin istek veya vicdan krizlerine aşina olduğuna bizi sezdirir.” Tıpkı dizideki Viola Willoughby ve ona bağlı hayaletlerin gerçeğinde göründüklerinin aksine vicdan duygusuna sahip birer hortlak olması gibi.


ÖLÜLER ÂLEMİ

The Haunting of Bly Manor dizisi; fobi, gerilim ve sır severlerin severek izleyeceği cinste bir üretim. Ancak aşırısıyla ağır ve dram yüklü bir anlatıma sahip olduğunu söylemekte fayda var. Özellikle filmdeki arafta kalan ruhların, M. Night Shyamalan'ın 1999 üretimi Altıncı His The Sixth Sense ve Alejandro Amenábar'ın 2001 üretimi Ötekileri The Others isimli filmlerdeki vefat temasından esinlendiği ve onların izinden gittiği ortada. Buna karşın dizi, perili konut cinsi anlatılarına farklı bir yorum getirmesi açısından izlemeye bedel.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Kaynak: www.sacitaslan.com