SİCİLYA SAVUNMASI



Amerikalı yazar Walter Tevis'in 1983 tarihli aynı isimli romanından uyarlanan The Queen's Gambit mini dizisi, Netflix platformunda yayına girdi. Başrolünü genç yaşta yer aldığı büyük üretimlerde sergilediği inanılmaz performansıyla yıldızı parlayan Amerikalı oyuncu Anya Taylor-Joy üstleniyor. Amerikan düşü temasını müthiş bir biçimde işleyen yarıyıl dizisi The Queen's Gambit; 1950'lerde annesini trafik kazasında kaybettikten sonra yetimhanede gelişen ufak yaştaki bir kızın, keşfettiği mükemmel satranç beceriyi sayesinde bir anda ülkenin gündemine oturmasını ve aynı zamanda bu talihte ödediği kıymetleri yanılgısız bir biçimde işliyor. Dram cinsindeki mini dizi The Queen's Gambit, özellikle satranç oyununu beğenen genç izleyici kitlesine hitap eden, coşku ve keder arasında gidip gelen yanılgısız işlenmiş bir Netflix imali.

DİZİNİN MEVZUSU

1950'lerde Elizabeth “Beth” Harmon isimli genç kız, Kentucky'deki bir yetimhanede geliştiği sırada mektebin hademesi olan William Shaibel, kıza satranç oyununu öğretir. Bir satranç dahisi olduğunu keşfeder ve dünyanın en büyük satranç oyuncularına kafa meblağ. Ancak yıldızlığa uzanan bu yolculuğun ağır kıymetleri olacaktır.

Yaratıcıları Scott Frank, Scott Allan ve Allan Scott'ın olduğu dizinin oyuncuları arasında; Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Harry Melling, Marielle Heller, Chloe Pirrie, Dolores Carbonari, Matthew Dennis Lewis ve Thomas Brodie-Sangster gibi adlar yer alıyor.


LUJIN SAVUNMASI

Annesini trafik kazasında kaybetmesi, yetimhane yaşamı, üvey ailesiyle yaşadığı acıklı vakalar ve satranç dünyasındaki ağır rekabet, çılgınlık ve dehalık arasında gidip gelen Beth Harmon'ı madde ve içki bağımlısı haline getiriyor. Burada öykü izleyiciye; reelinde büyük maharetin ve dahinin getirdiği yaşamın, reelinde çok ince bir çizgide gittiğini ve büyük mesullük gerektirdiğini gösteriyor. Bile çılgın temasının işlendiği en eforlu öykülerden birisi de; 20. asrın en büyük adlarından birisi olan Rus asıllı Amerikalı yazar Vladimir Nabokov'un 1930'da yayınlanan romanı Lujin Savunması'dır. Bu roman mükemmel bir satranç dahisi olan Aleksandır İvanoviç Lujin isimli kişiliğin acıklı yaşamını işler. Dahi ve çılgınlık arasında kalan bu şahsiyet, maharetin getirdiği büyük mesullüğü taşıyamaz ve sonu hüsran olur. Nabokov, bu temayı romanında muazzam bir üslupla işlemişti. The Queen's Gambit'teki Beth Harmon şahsiyetinin de, bu ince çizgide gidip gelerek çekildiğini görüyoruz.

LEVENFISH VARYANTI

Kentucky, Lexington'daki Fairfield Lisesi'nde okuyan Beth Harmon isimli genç kız, ülkedeki üst seviye satranç turnuvalarında ustaları peşi gizeme ezip geçiyor ve bir anda doruğa yerleşiyor. Ancak bu süratli ve büyük yükselişin aynı zamanda çok ağır kıymetleri oluyor. Bu kıymetlerden bir tanesi de erkek hakim satranç ustalarına karşı verdiği çaba. Büyük satranç turnuvalarına katılan ve onların arasında yükselebilen tek kız Beth Harmon, reelinde öyküde sarih olarak verilmese de cinsiyetçilikle büyük bir çaba veriyor. Misalin Rusya'da tertip edilen turnuvada Rus erkek oyuncuların birleşip genç kızı yenmek için fikir alış verişi ve tasarılar yapmaları, Beth Harmon'ı en çok zorlayan çabalardan birisi oluyor.

NAJDORF VARYANTI

7 kısımlık mini yarıyıl dizisi olan The Queen's Gambit, üvey annesiyle çıktığı yolculuklarda kendisini keşfeden ve bu talihte ağır değerler ödenen bir yaşamın anlatıldığı azim dolu bir yol öyküsünü mevzu alıyor. Amerikan Düşü temasını cümbüşlü ve zaman zaman da dramla işleyen üretim, anlatımındaki ustalık sayesinde satranç oyununu öğrenmeyen izleyicilerin dahi hoşlanarak izleyeceği cinste bir mini dizi.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Kaynak: www.sacitaslan.com