MÜZİĞİN RUHU: MA RAINEY



Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı yazan August Wilson'ın 1982 tarihli aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanan "Ma Rainey's Black Bottom" filmi, Netflix'te yayına girdi. Başrolünde Oscar Ödüllü oyuncu Viola Davis ve Marvel Sinematik Evreni'nde canlandırdığı "Black Panther" karakteriyle bilinen (28 Ağustos 2020'de hayatını kaybeden) oyuncu Chadwick Boseman yer alıyor. Film "Blues'un Annesi" olarak anılan yirminci yüzyılın efsanevi şarkıcısı Ma Rainey yani Gertrude Pridgett'in, 1927 yılında kayıt için Chicago'daki bir stüdyoya gelmesini ve sonrasında menajeri, yapımcısı ve müzik grubuyla arasında çoğalan gerilim yüklü anları aktarıyor. Her yıl favori dizi ve filmlerini takipçileriyle paylaşan Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. eski başkanı Barack Obama, 2020 yılı içerisinde izlediği "Ma Rainey's Black Bottom" filmini de favorileri arasında gösterdi. Hem filmin yapımcılarından Oscar Ödüllü Denzel Washington, üniversite yıllarından beri Chadwick Boseman'ın fikir hocasıydı. Boseman, Oxford'daki İngiliz Dramatik Oyunculuk Akademisi'ne kabul olduğunda mektep harcını Denzel Washington karşılamıştı.

FİLMİN KONUSU

1927 yılında "Blues'un Annesi" lakabıyla anılan Ma Rainey, kayıt edinmek için Chicago'ya bir stüdyoya gelir. Burada bir araya geldiği menajeri, yapımcısı ve hem müzik grubundaki Levee ile yaşadığı tartışmalar gerilim ve hararetin yükselmesine niçin olacaktır.

Filmin yönetmen koltuğunda, Amerikan 'Broadway Tiyatrosu'nun kusursuzluk ödülü olarak anılan en prestijli ödüllerden 'Tony Ödülü' sahibi George C. Wolfe oturuyor. Senaryosu Ruben Santiago-Hudson'a ait olan filmin oyuncuları aralarında; Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos, Jonny Coyne ve Taylour Paige yer alıyor.

KUVVETLI BİR DRAM

Ma Rainey karakteriyle fantastik bir performans sergileyen oyuncu Viola Davis, Oscar'ın en güçlü isimlerinden biri olmaya çoktan aday görünüyor. Keza Viola Davis, rolünü mükemmel ışık halkası getirmek için yaklaşık 91 kilogram ağırlığa ulaştı. öte taraftan Chadwick Boseman'ın canlandırdığı trompetçi Levee karakteri ise elbette takdire şayan. Zinde diyaloglarla kurulu olan tiyatral yapıdaki film, dönemin Amerikası'nda yaşayan Afro Amerikalı vatandaşlarının maruz kaldığı ırkçılığa ve ayrımcılığa enerjik dramatik sahnelerinde yer veriyor.

Netflix'in müzikal ve dram türündeki "Ma Rainey's Black Bottom" filmi, 2020 yılının görülmeye değerinde kuvvetli yapımlarından birisi.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

 

Kaynak: www.sacitaslan.com