BORSAGUNDEM.COM

Merkez bankalarının saldırgan para politikaları nedeniyle önde gelen ekonomilerin enflasyon denetleme altına alınmadan resesyona girebileceği ve güçlenen doların yaratacağı tahribata dair süregelen endişelerle senet piyasasından çıkışlar hızlanırken, ekonomik belirsizliklere İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın istifa etmesinin ardından eklenen siyasi risklerle yatırımcı fiyatlamaları zorlaştı.

Yurt içinde dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 12’den yüzde 10,50’ye indirdi. Karar metninde, azalan dış talebin toplam talep koşulları ve imal üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilerek, “Komite, peşine düşüp takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonradan faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır.” denildi.

Küresel piyasalardaki seyrin tersine hafta boyunca pozitif bir dış görünüş sergileyen BİST 100 endeksi haftayı rekor seviyeden tamamladı. Endeks yüzde 0,87 artarak 3934,63 puan ile bütün zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek düzey rekorunu da 3952,22 puana taşıdı. Endeks haftalık bazda ise yüzde 8,48 bedel kazandı.Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişeleri ile baştan yükselen bağ faizlerinin pay piyasalarını baskılamaya devam ettiğini belirterek, yurt içi piyasaların ise artı ayrıştığını söyledi.

Dolar/TL bugün saat 18:00 itibarıyla 18,59 civarında operasyon görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL 18,22’den herif buluyor.

BORSA İSTANBUL

Merkez bankalarının “şahin” para politikalarına ilişkin beklentilerinin güçlendiğine göze çarpan eden analistler, bugün yurt içi ve Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksinin takip edileceğini, İngiltere’den gelecek siyasi haber akışının da yatırımcıların odağında olacağını bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.800 puanın destek, 3.950 seviyesinin dayanıklılık konumunda bulunduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 0,87 yükselişle 3934,63 puandan tamamladı.

BİST 100 endeksi, önceki kapanışa tarafından 33,78 puan artarken, toplam işlem hacmi 71,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Endeks gün içinde en az 3888, en yüksek 3952 puanı fark etti.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/borsa-haftayi-rekorlarla-tamamladi.html