Borsada tüm zamanların en büyük manipülasyonu olarak kayıtlara geçen olayla ilgili teferruat ortaya çıkmaya başladı. Sermaye Piyasası Kurulu SPK’nın Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği kabahat duyurusunda operasyonun merkezindeki isim olan Mehmet Akdere’nin 1 trilyon 421 milyar liralık işlem yaptığı iddia edildi.

Anapara Piyasası Kurulu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan kabahat duyurusu dilekçesinde, Borsa İstanbul AŞ Banka Endeksi’ni yaratıcı, Akbank, Türkiye Insanlar Bankası, Şekerbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ilgili payların Ağustos ve Eylül 2022 vadeli sözleşmelerinde 1 Temmuz 2021 ve 21 Eylül 2022 arasındaki tahlil döneminde meydana gelen fiyat ve tedarik hareketlerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili yönetmelik çerçevesinde incelendiği ve buna tarafından bir rapor hazırlandığı kaydedildi.

DOLANDIRICILIK OLARAK KAYDEDİLDİ

Dilekçede şüpheliler A.C.T, B.A, B.A, E.K, H.G, M.A, N.K.K, N.K, P.T. ve T.K’nin kullandıkları hesaplar aracılığıyla bankacılık sektörü paylarına ait vadeli operasyon piyasalarındaki hareketlerinde, operasyon bazlı piyasa dolandırıcılığı suçunun unsurlarının oluştuğu ifade edildi.

Dilekçede, SPK hükümlerine göre, “anapara piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, talep ve taleplerine ilişkin olarak yanlış ya da yanıltıcı intiba uyandırmak nedeniyle alım veya satım gerçekleştirmek, emir vermek, emir iptal etmek, dikte başkalaşmak ya da hesap hareketleri gerçekleştirme” işlemlerinin piyasa dolandırıcılığı suçu olarak düzenlendiği vurgulandı.

1 TRİLYON 421 MİLYAR LİRALIK İŞLEM

Borsa İstanbul’da 13 Eylül 2022 tarihinde net alıcı pozisyonunda olan yatırımcıların alış yaptığı paylara ilişkin bilgilere göre, grup üyelerinden M.A. ve şirketinin 13 Eylül 2022’de toplam 1 trilyon 421 milyar 147 milyon 772 bin 46 lira değer pay piyasalarında operasyon gerçekleştirdiği ve bu alımla piyasadaki en büyük herif konumda olduğunun anlaşıldığı belirlenen dilekçede, “Söz konusu alışlar, takas tarihinde grubun peşin para sorunları aralarında yer almıştır. 13 Eylül 2022’den tarihinden sonra teminat bitirme çağrıları nedeniyle grup üyelerinin vadeli ve spot pozisyonlarını kapatma yoluna gittiği düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Raporlara tarafından, şüpheliler aralarında akrabalık bağı bulunduğu, birbirlerine vekalet verdikleri ve para gönderdikleri bilgisine yer verilen dilekçede, piyasa güvenilirliğinin sarsılması sonucunda kamunun uğradığı zararın iyice tespiti mümkün olmadığından, anılan hüküm gereğince sanıklar tarafından elde edilen menfaate el konulmasına karar verilmesi istendi.

Dilekçede, şüphelilerin suçu gerçekleştiriş şekli ve suçun işlenmesi ile elde ettikleri menfaatin yurt dışına aktarılması tehlikesi dikkate alınarak, haklarında yurt dışı çıkış yasağı kararı verilmesi istek edildi.

Şüpheliler hakkında verilecek bir mahkumiyet hükmünde adli para cezasına hükmedilmesi halinde, söz konusu adli para cezasının miktarının suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamayacağına ilişkin hükmün dikkate alınması istenen dilekçede, haksız fayda sağladığı iddia edilen M.A’nın şirketi hakkında gelir müsaderesi (el konulması) kararı verilmesi talep edildi.

Kaynak: Paramedya

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/borsa-istanbulda-tek-bir-spekulator-bir-gunde-1-trilyon-421-milyar-liralik-islem-yapmis.html