BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli döviz ticareti firması Interactive Brokers Group’un Kurucu CEO’su Thomas Peterffy ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin Çarşamba günü kapanış seviyesinden takriben düşebileceğini ve 3.000 puan civarında dibi bulabileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere tarafından S&P 500 Endeksi sene boyunca %22’nin üstünde geriledi. ABD’nin en kıymetli şirketlerini bünyesinde barındıran endeks bu yıl 12 Ekim’de Kasım 2020’den bu yanlamasına en dip noktasına ulaştı.

Borsalar sonra bilanço haberlerinin etkisiyle büyük bir geri dönüş gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi 13 Ekim’de yaklaşık 550 puan düşüş gösterdiği seansı yükselişle kapatarak yılın en büyük günlük yükselişini kaydetti. Banka ve teknoloji şirketlerinden gelen olumlu bilanço raporları Wall Street rallisine takviye sağladı. Fakat dünyanın dört bir yanından gelen yüksek enflasyon rakamları ve merkez bankalarının faiz politikalarına ilişkin kesin olmama hafta ortası itibariyle rallinin duraklamasına sebep oldu.

MarketWatch’un haberine göre ünlü borsa uzmanı Thomas Peterffy konuyla ilgili açıklamasında, “genel olarak faizlerin yükselmeye devam edeceğine ve enflasyonun beklendiği dek düşmeyeceğine inanıyorum” öngörüsünde bulunuyor. Peterffy, “Hem faiz oranları ayrıca de enflasyon oranları %4 ile %5 aralarında yerleşecek ve ekonomide bir stagflasyona gireceğiz” açıklamasında bulunarak ekonomi için beklediği karamsar senaryoyu paylaştı.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında %0,4 artarak Dow Jones anketlerindeki %0,3’lük konsensüs tahmininden daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Akışkan yiyecek ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE’de ise tablo daha üzüntü vericiydi: %0,4’lük çoğaltma tahminlerine karşı raporlarda %0,6’lık belirgin bir sıçrama görüldü.

Peterffy böyle bir ekonomik ortamda “al ve tut” stratejisinin kârlı olmayacağını öngörüyor. Borsa uzmanı, “İnsanlar kollarını sıvayıp araştırmaya başlasalar ve harika meslek beklentileri olan ve iyi olan şirketleri belirlemeye çalışsalar iyi olur. Bu pek basit olmayacak” uyarısında bulundu.

Interactive Brokers, üçüncü çeyrek bilançosunda hisse başı gelir beklentilerini aşan bir mali tablo açıkladı. Elektronik ticaret şirketi, FactSet’in 96 sentlik tahminine kıyasla hisse başına 1,08 dolarlık düzeltilmiş gelir bildirdi. Düzeltilmiş gelirler 797 milyon dolarlık tahminlere kıyasla 847 milyon dolar olarak kayda geçti.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/borsalar-icin-karamsar-tahmin.html