BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı baştan başa Wall Street’teki birçok ünlü isim ve üst seviye ekonomist ABD’nin bir resesyona ilerlediği konusunda uyarılarda bulundu. Endişelerin merkezinde ise enflasyon yer alıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını durdurabilmesi ve bir politika değişikliğine gidebilmesi için enflasyonun düşmesi gerekiyor. Huysuz takdirde ABD ekonomisi ve borsalar için tablo epeyce kasvetli.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere kadar ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yılın başından bu yana %22 düştü. Endekste görülen herhangi bir ralli ise kısa ömürlü ayı piyasası tuzaklarından öteye gidemedi.

Ancak Fortune’un haberinde yayınlanan Bank of America’nın yakın zamanlı bir anket raporu fon yöneticilerinin %87’sinin enflasyonu pik noktasına ulaştığına inandığını gösterdi. Fon yöneticilerinin %79’u ise enflasyonun önümüzdeki 12 ay içerisinde düşeceğini ve FED’in para politikasını değiştirmesine imkan sağlayacağını öngörüyor.

Bank of America analistleri, yönetim aşağıda 971 milyar dolarlık varlığa sahip 326 fon yöneticisinin yanıtlarını içeren en son fon yöneticisi anketinin piyasalardaki “kapitülasyon çığlıkları” yansıttığını söyledi.

Kapitülasyon terimi, piyasalarda fiyatların uzun bir vakit düşmesi durumunda yatırımcıların çoğunluğunun “teslim olduğu” ve varlıklarını sattığı dönemler için kullanılıyor. Bu dönem bununla birlikte piyasaların en dip noktası olarak da bilinir ve satış baskısının sona ermesinin ardından genellikle büyük bir piyasa rallisi ortaya çıkar.

Her ne dek kulağa aşırı gelse de Bank of America bu yılı piyasaların kapitülasyon noktasına ulaşacağını öngörüyor.

Yatırım bankası, yatırımcı teslimiyetinin borsada “büyük bir düşüşe” yol açacağına inanıyor. Bu sonra FED’in ekonomide ve piyasalarda neden olduğu kriz nedeniyle paniğe kapılmasına yol açacak. FED’in faiz artırımlarını sona erdirmesini ve hisse senetlerinde bir ralliye yol açmasını bekleyen yatırım bankası bütün bunların gelecek yılın birincil yarısında gerçekleşeceğini öngörüyor. BofA analistleri, “Büyük düşüş ve FED’in faiz indirimleri konsensüs tahmin haline geldiğinde büyük bir ralli öngörüyoruz” ifadelerine yer veriyor.

Kapitülasyon rallisi

Borsalarda kapitülasyon, yatırımcıların satış baskısına kitlesel bir teslim olması anlamına kazanç ve ara sıra bir rallinin yaklaşmakta olduğunun da bir işareti olabilir. Ilginç gelebilir, oysa toplu satmak dalgasında, inançsız ve panik satışına eğilimli yatırımcılardan varlıkları, riske daha ve bir gerilemeden kurtulmaya hevesli olan yatırımcılara aktarabilir.

Bu, piyasaları istikrara kavuşturmaya ve bir dip oluşturmaya yardımcı olabilir ya da Bank of America’nın da belirttiği gibi “büyük düşük” yeni bir ralliyi yapı edebilir.

Kapitülasyon, hisse senetlerinin gelecek yıl yeni bir boğa piyasasına gireceğini garanti edemiyor. Fakat Bank of America, fon yöneticilerinin kapitülasyon halinin ya da kötümserliğinin, “yeni bir ayı rallisi için lezzetli lokmalar” ürettiğinin kanıtı olduğuna inanıyor.

Yatırımcılar arasındaki kapitülasyon halinin kanıtı ise, Bank of America’nın araştırmacılarına kadar, fon yöneticilerinin %74’ünün önümüzdeki 12 ay içinde küresel bir resesyonun gerçekleşeceğine ve küresel çoğaltma beklentilerinin rekor seviyelere yakın düşeceğine inanması.

Analistler ayrıca, fon yöneticilerinin portföylerindeki nakit seviyelerinin 2001’den beri görülmeyen yüksek seviyelerde olduğunu (%6,3) ve yöneticilerin %49’unun hisse senetlerine düşük siklet verdiğinin altını çizdi. Zira bu göstergeler büyük para yöneticilerinin birçoğunun düşük riskli bir yatırım yaklaşma benimsediğini gösteriyor.

BofA ekibi, anket sonuçlarının yatırımcıların “daha da kötüye gidilemeyecek” bir bölgede olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Analistlere göre FED’in politika değişikliği olasılıkla yaklaşıyor, oysa bu değişim 2023’e kadar gelmeyecek.

Bunun nedeni, önümüzdeki 12 ay içinde daha düşük kısa vadeli faiz oranları öngören fon yöneticilerinin payının ekim ayında iki katına çıkarak (‘e yükselmesine rağmen, bu oranın tarih her tarafında “büyük düşüklerde” görülen %65’ten hâlâ fazla daha düşük olması.

BofA analistleri, bütün bu göstergelere dayanarak FED politika değişikliğinin henüz fon yöneticileri aralarında fikir birliği haline gelmediğini gösterdiğini belirtiyor. Ama bu fikir birliği gerçekleştiğinde, analistlere tarafından borsa ralli yapmak zorunda kalacak.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/buyuk-borsa-rallisi-icin-kritik-seviye-yaklasiyor.html