Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü salgını dünya genelinde can almaya devam ediyor. 4 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettği salgında, pek çok ülkede aşılama oranları artsa da yeni mutasyonlar dehşet yaratıyor.

ABD’de salgınla mücadelenin en kayda değer kurumlarından ABD Rahatsızlık Yoklama ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) salgına ilişkin bir iç raporu ortaya çıktı. Raporda, öncelikle Hindistan’da görülen Delta varyantının tez bulaştığı, aşılanmış kişiler arasında da yayılabileceği ve diğer varyantlara kıyasla aşı olmayan kişileri daha ağır hasta edebileceğine uyarı çekildi.

Bir sunum şeklinde hazırlanan ve ilk olarak Washington Post gazetesinin ulaştığı raporda, virüsün en az su çiçeği değin bulaşıcı olduğu ve hükümet yetkililerinin ‘savaşın değiştiğinin farkına varması’ gerektiği belirtildi. Aşı olanların enfekte olması durumunda aşısızlar gibi vücudun viral yük geliştirebileceği ifade edilirken, buna rağmen virüsü bölüştürme ihtimallerinin daha düşük olduğu vurgulandı.

MERS, SARS, EBOLA…

Raporda Delta varyantının corona virüsü ailesinden Mers ve Sars’ın yanı sıra Ebola ve çiçek hastalığından fazla daha bulaşıcı olduğu belirtildi. Aşının Delta varyantını önlemede etkisinin daha düşük olduğu ama ağır hastalığa aleyhinde yüzde 90’dan artı koruma sağladığı öne sürüldü.

CDC’nin ülke genelinde maske kuralına ilişkin önerisini değiştirdikten sonra ortaya çıkan rapora ilişkin konuşan CDC Direktörü Rochelle Walensky, “İnsanların şunu anlaması gerekiyor, bu şart önemli. Su çiçeği, kızamık gibi bildiğimiz bütün virüsler aralarında en bulaşıcı olanlarından biri” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cdcnin-delta-varyantina-iliskin-ic-raporu-ortaya-cikti-haberi-536209