Sözcü Gazetesi'nden Ali Ekber Ertürk'ün haberine kadar Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Yorulmaz ile Sarıyer Mehmet İpgin Ortaokulu Din Kültürü ve Etik Bilgisi Öğretmeni Tuğba Sarımsakçı Akar, “Cem Yılmaz Filmleri'nin Din ve Değerler Açısından İncelenmesi” adlı makalede dikkat çekici tespitlere yer verildi.

Filmlerde cinselliğin, dekoltenin yoğun olarak kullanıldığı, eşcinselliğe yer verildiği, ibadetlere ise hiç yer verilmediği savunuldu. Filmlerin toplum üstünde negatif etki yarattığı belirtildi.

Filmde, “Arif” karakterinin gençleri kötü yola teşvik ettiği iddia edildi.  Yılmaz'ın bu filmlerinde, “Evrim Teorisi'ni kabul etmediği” vurgusunun da yer aldığı makalede, bu filmlerde kaç kere, “Allah, Selamün Aleyküm” gibi dini kavramlara yer verildiği de tek tek sayıldı.

BATIL İNANÇ ÖN PLANDA

İşte, Haziran'da yayınlanıp akademik dergilere de giren o makaleden bir takım bölümler ise şöyle: “İncelenen filmlerde inançla ilgili iletilere ara sıra yer verildiği görülmektedir. Allah inancı, G.O.R.A.'da dostça bir şekilde besmele çekilmesi ve dua edilmesi şeklinde yer almaktadır. A.R.O.G. filminde evrim teorisi Arif'in ağzından sorgulanmış ve filmin sonunda ise evrim teorisini reddeden noktaya gelinmiştir. Peygamber, melek ve felek inançlarına ilişkin iletiler dokundurma ile birkaç sahnede bulunmaktadır. Ama fal bakma, nazar boncuğu, kahinlik ve batıl inançlar daha fazla yer bulmuştur. Hem, filmlerde ibadet ile ilgili iletilere ima ile dahi olsa yer verilmemiştir. Filmlerde karşımıza meydana çıkan en problemli konuların başında cinsellik ile ilgili iletiler gelmektedir. Filmlerinde kadınlar dekolteli, küçük etekli ve göbek bölgeleri açık kıyafetler giymektedir. Cinsel içerikli sözler, jurnal yaşamın bir parçası olarak kullanılmaktadır.”

ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR İDDİASI

Makalede şu ifadeler yeraldı: "Arif V 216 filminde, eşcinsel davranışlara yoğun bir şekilde verilmemektedir. Bilhassa, Akıllı Müren'in olduğu sahnelerde ve Arif meşhur olduktan sonra Zeki Müren'le özdeşleşen kıyafetler giydiği sahnelerde eşcinselliğe atıfta bulunulmaktadır. Aynı şekilde psikolojik ve bedensel zor unsurlarına da Cem Yılmaz, filmlerinde yoğun bir şekilde yer verilmektedir.

GENÇLERE KÖTÜ ÖRNEK

Özelikle psikolojik zorlama unsurları sık bir şekilde karşımıza çıkmakta ve bunlar genel olarak filmin kahramanı Arif karakteri tarafından sergilenmektedir. Şiddetin yanı sıra içki, sigara ve bahis gibi fena alışkanlıklar da genel olarak Arif karakteri kadar modellenmekte ve özendirme edilmektedir. Seyircinin en fazla özdeşim kurduğu karakterin filmin kahramanı olduğu düşünüldüğünde Arif karakterinin şiddete sıkça başvurması, kötü alışkanlıklar sergilemesi ve olumsuz davranışlarda bulunması kayda değer bir problemdir. Bilhassa genç seyirciler özdeşim kurdukları karakterlerin davranışlarını model almaktadırlar."

Kaynak: www.sacitaslan.com