Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in özel haberine göre televizyoncu Acun Ilıcalı ve futbolcu Mesut Özil’in ultra lüks villalarının da yer aldığı Çeşme Alaçatı’da Veryeriler İnşaat göre yapılan gayrimenkul projesiyle ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uyarı çeken bir karar aldı.

Koruma Kurulu, 4460 ada 6 parselde bulunan 2700 metrekarelik arazi üstünde yükselen villalarda tasdikli projeye aykırı olarak inşa edilen bölümlerin yıkılmasını istedi.

KABAHAT DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Arazi üzerinde yükselen taşınmazlara ait imar barışı çerçevesinde alınan iki yapı tescil belgesinin iptal edildiğine dikkat çeken Koruma Kurulu, 2020 yılından bu yanlamasına izinsiz uygulamaların yapılmaya devam ettiğine uyarı çekerek sorumlular hakkında kabahat duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Kral mezarlarının yer aldığı arkeolojik SİT alanına yapı edilen villaların tasdikli projesine bambaşka bir şekilde yapıldığı açıklanmış kararı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 31 Temmuz 2021 tarihinde aldı.

Komite, afet ve kabahat duyurusu kararı için 2863 sayılı yasanının 9. maddesine muhabere etti. Söz konusu maddede, “Koruma Yüksek Kurulunun prensip kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması zorunlu taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, aydınlatma, kazı veya sanki işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır” yazıyor.

CEZASI NE DEĞIN?

2863 sayılı yasanın 65’inci maddesinde bu suça şu cinayet öngörülüyor: “Kayıt edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre bildiri ya da bildiri edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına ya da her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma alan kurullarından izin alınmaksızın inşai ve bedensel müdahale yapanlar ya da yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla değin hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

GÖZLER ÇEŞME BELEDİYESİ’NDE

Projedeki usulsüz yapılaşmaya aleyhinde uğraş veren Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş konuyla ilgili olarak Sözcü Gazetesi’ne şunları söyledi: “Dernek olarak 6 yıldır bu dosya ile ilgileniyoruz. Koruma Kurulu kararıyla inşaata başlanmış ise bir milimetre deha oynama yapılamaz, burada arazisinin yüzde 80’ine dek bölge işgal etmiş yapılar var, alışılagelmiş şartlarda katiyen yüzde 30’u geçemezsiniz.

Burada geçtiğimiz Mart ayından bu yanlamasına aykırılıkların kaldırılması istek ediliyor, bununla ilgili olarak Koruma Kurulu iki karar almış. Ancak, kanun hükümleri ve yönetimle ilgili yaptırımlar hemen şimdi devreye sokulmadı. Afet işlemlerinin akıbetini öğrenmek için Çeşme Belediyesi’ne başvurduk. Eğer 15 gün içinde yanıt gelmezse suç duyurusunda bulunacağız.

Bizler kültür ve tabiat varlıklarını koruyamayacak isek bu kanunlar hangi uyruktaki vatandaşlar içim geçerli kavramak isteriz, öyle ise bildiğimiz tüm yasalar yürürlükten kaldırılmalı, her isteyen istediğini yapmalı.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cesme-alacatida-yikim-zamani-haberi-538254