Lafçı Gazetesi'nden Saygı Öztürk'ün haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, partisinin zelzele araştırmaları için verdiği 58 önergenin ‘Cumhur İttifakı'nın reyleriyle yalanlandığını açıkladı. Öztunç, kurulması gündeme gelen zelzele komitesini için de “Böyle bir komite kurulması için Ayda bebeğin annesiz kalması mı gerekiyordu” dedi. Öztunç, zelzele çalışmalarına müteveccih şu teklifleri getirdi:

1-Afet tehlikesini eksiltme siyasetleri tanımlanmalı. İmar gibi öncelikli uygulamalarda buna göre hareket edilmeli.

2-Megakent belediyeleri bünyesinde zelzele ve fazla tabiat vakaları ile gayret daire başkanlıkları, şehir ve ilçe belediyeleri bünyesinde müdürlükler kurulmalı.

3-Afetlere karşı dayanıksız yapı stokunun iyileştirilmesi ve kentsel değişim uygulamaları yapılırken, soylulaştırma, güçle tahliye, mülkiyet hakkı ihlali, borçlandırma gibi tavırlardan sakınılmalı; vatandaşların sıhhat ve ev haklarını kuruluş edecek adaletli uygulamalar geliştirilmeli.

4-Afet tehlikeyi tespitleri bilimsel ve nesnel bilgilere göre hazırlanan raporlarla yapılmalı.

5-Kamusal ortak alanlar, afet vaziyetlerinde kullanılabilecek mekanlar olarak kurgulanmalı. Vatandaşların basitçe ulaşabileceği konuma sahip toplama alanlarının rakamları artırılmalı.

6-Arama kurtarma takımlarının personel rakamları artırılmalı, afetle gayret sırasındaki esas gereksinimleri gidermeye müteveccih şartlar iyileştirilmeli.

7-Fay Yasayı Öneriyi bir an evvel yasalaştırılmalı, fay hattındaki mesken yerlerindeki yapıların tehlike incelemeyi yapılmalı.

Kaynak: www.sacitaslan.com