MÜŞTEREK METİN İMZALANDI

Sözcü Gazetesi'nden Can Çarpar'ın haberine kadar görüşme sonunda müşterek metni CHP'li başkanlar namına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş okudu. Müşterek metinde şu ifadelere yer verildi:

Hatay Büyükşehir Belediyemiz göre hazırlıkları tamamlanma aşamasına getirilmiş olan dünyanın en kayda değer uluslararası organizasyonlarından EXPO 2021 etkinliği, Hatay şehrimiz için olduğu değin ülkemiz için bir milletlerarası uzlaştırma, ekonomik kalkınma, tanıtım ve markalaşma fırsatıdır.

Bu önemli organizasyondan ülke olarak daha etkili şekilde yararlanabilmek için devletimizin, millet kurumlarımızın ve belediyelerimizin Hatay şehrimize desteği şarttır.

Biz CHP’li Büyükşehir Belediyeleri olarak bu buluşma vesilesiyle elimizdeki kaynak ve imkanlarla Hatay şehrimizin yanına olma konusunda kuvvetli bir irade ortaya koyduğumuzu beyan ediyoruz.

TARIMSAL KALKINMA MESAJI

Toplantıda, Hatay Büyükşehir Belediyesi kadar geliştirilen İşbirlikçi Tarımsal Kalkınma Projesi örneğinin tartışıldığını anlatan Savaş, “Türkiye’nin tarımla ilgili yaşadığı sorunların karşısında en üst seviyede alaka gösteren 11 büyükşehrimiz ilk kez almak üzere tüm CHP’li belediyelerin yoğun tarımsal faaliyetlerle üreticiyi kalkındırdıkları ve tüketiciyi korudukları aşikardır” dedi.

Savaş, İstanbul Yenikapı’da 30 Eylül-2 Ekim’de düzenlenecek CHP’li Belediyeler Tarımsal Yeniden Yapılanma Zirvesi’nin, ülke için yeni cins tarımsal yeniden yapılanma politikaları ve üretici odaklı çözüm önerilerinin tartışılacağı manâlı bir randevulaşma olacağını açıklama etti.

BELEDİYELER BİRLİĞİNE TEPKİ

Türkiye Belediyeler Birliğinin bütçesinin yüzde 65’ini CHP’li belediyelerin ödediğini söyleyen Savaş, “Türkiye Belediyeler Birliğinin kaynaklarının son derece partizanca ve keyfi kullanıldığı, muhalefet belediyelerine kaynak kullandırılmadığı değerlendirilmiş, kamusal kaynakları daha adil, hukuki ve üyelerine hesap veren bir anlayışın baskın kılınmasını birlik yönetiminden istek ediyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı ve gerekirse hukuki haklarımızı arayacağımız bildiriyoruz” dedi.

SIĞINMACI SORUNU

Savaş, Türkiye’nin dünyada hiçbir ülkeyle kıyaslanmayacak dek büyük ve ciddi bir sığınmacı sorunuyla karşısında karşıya olduğunu belirterek, sorunun bu denli büyük ve karmaşık ülkü gelmesinin temel nedeninin ülkede bilinen ve mutabık kalınan bir sığınmacı politikasının olmamasından kaynaklandığını kaydetti.

Bu büyük sorunun ele gücenme şeklinde köklü bir değişikliğe gidilmezse, yaşanan sorunların daha da derinleşmesi gerekli olduğunu bildiren Savaş, şu ifadeleri kullandı;

*Bugün itibarıyla şehirlerimizin sığınmacı sorunu çözülmemişken, hiçbir şehrimizin daha pozitif sığınmacıyı kaldırma kapasitesi kalmamıştır.

HÜKÜMETE AÇIK ÇAĞRI

*Idareli, sosyal, emniyet ve istihdam gibi boyutlar içeren mülteci sorununun, merkezi idare ve yerel yönetimlerin iş birliği olmadan çözülmesi muhtemel değildir.

*Bu toplantı vesilesiyle hükümetimize açık çağrıda bulunarak, mülteci sorununun çözümünde lokal yönetimlerin dışlanmamasını, daimi bir karşilikli masa kurulmasını, lokal yönetimlere bu konuda yetki ve bütçe tedarik edilmesini, ilkeli, kararlı, transparan, demokratik ve katılımcı bir göç politikası açıklanmasını istek ediyor, CHP’li belediyeler olarak devletimize her türlü katkıyı vermeye hazırlanmış olduğumuzu demeç ediyoruz.

ÖĞRENCİLERİN YURT SORUNU

Savaş, toplantıda son olarak öğrencilerin yurt ihtiyacının değerlendirildiğini, CHP’li belediyeler olarak bu süreçte hiçbir öğrenciyi açıkta bırakmayacak şekilde çabuk kamusal projeler geliştirme ve gençlere ivedi çözümler üretme kararı alındığını sözlerine ekledi.

Savaş’ın kararları okumasının arkasından buluşmaya katılan CHP’li büyükşehir belediye başkanları, EXPO 2021 Hatay organizasyonu için iş birliği protokolü imzaladı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Haşere, Okumuş Büyükşehir Belediye Başkanı Istek Çerçioğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/chpli-belediyelerden-siginmaci-ve-ogrenci-yurdu-karari-haberi-538901