MedyaRadar'ın haberine göre satmak kararı oylanırken ret oyu kullanmalarının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kadar disipline sevk edilmeleri istenen CHP’li iki meclis üyesi, ulus zararı oluştuğu gerekçesi yürütmenin durdurulmasını istedi.

Gazeteduvar’dan Osman Çaklı’nın haberine kadar, İstanbul Beşiktaş’ta yer alan ve mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan Swiss Otel arazisinin satılmak istenmesiyle ilgili dava açıldı.

18 Mayıs'ta İBB Meclisi'nden geçen karara, CHP’li meclis üyeleri Hür Öz ve Mehmet Ali Tüy ile İYİ Partili meclis üyeleri Bora Kılıç ve Yakup Fındık şerh düşmüştü.

63 bin metrekarelik arazinin satışıyla ilgili CHP'li üyeler Öz ve Tüy İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve belediye meclis kararının iptali için 6 ve 7 Eylül tarihinde iki öbür dava açtı. Öz ve Tüy’ün avukatı İsmail Hakkı Atal, İBB Meclisi’nin ulus yararını gözetmediğini savunarak, müvekkillerinin CHP Disiplin Kurulu’na sevk edilmek istenmesine tepki gösterdi.

İşaretli alan İBB'ye ait araziyi gösteriyor...

CHP'li meclis üyeleri İmamoğlu'na karşı dava açtı!

AK PARTİLİ KADİR TOPBAŞ DÖNEMİNDE SATILMAK İSTENDİ

Dolmabahçe hattında yer alan Swiss Otel arazisinin mülkiyeti İBB’de bulunuyor. Lakin üst uygulama hakkı 1989 yılındaki meclis kararıyla Özyeğin Ailesi'ne ait Anadolu Japan Turizm A.Ş.'ye 43 yıllığına verildi. Üst başvuru hakkı 2032'ye değin bu şirkette olunca şirket araziye otel yapıp işletmeye başladı.

Turizm ve konut imarı yer alan arazi, 2010 yılında AK Partili Kadir Topbaş döneminde satılmak istenmiş muhalefet şerhi sonrasında İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin engeline takılmıştı. Duruşma gerekçeli kararında ihaleye sadece üst başvuru hakkı sahibi şirketin katılmasının, yasalara tutarsız biçimde ihalede açık sözlülük ve rekabet koşullarının sağlanamayacağını belirtmişti.

O dönem İBB’nin şirketten satış için aldığı 1.2 milyar TL’yi geri ödememesi üzerine araziye tapuda ipotek kararı koyuldu. 2022’ye gelindiğinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde bedelin ya İBB tarafından ödenmesi veya arazinin satılıp bedelin böyle karşılanması mayıs ayındaki meclis toplantısına taşındı. Bu toplantıda oy çokluğuyla satmak işlemi kabul edilirken CHP’li meclis üyeleri Hür Öz ve Mehmet Ali Tüy ret oyu kullandı.

‘HAKSIZ REKABET KOŞULLARI GEÇERLİ’

Atal, daha önceki süreci hatırlatarak, “Şehrin göbeğinde ve Boğaziçi ön görünümde yer alan, yalnızca İstanbul'un değil Türkiye'nin arsa ve yeşil bölge niteliğindeki en değerli gayrimenkullünün üstteki dilekçe hakkı Anadolu Japon Turizm A.Ş.de olduğu için üst tatbik hakkını sahibinden diğer kimse olmak istememiş, böylece yalnızca söz konusu şirket ihaleye katılmıştır” ifadelerini kullandı. Atal, hileli rekabet koşullarının geçerli olduğunu sözlerine ekleyerek, üst tatbik hakkı sahibinin ya da şirketin alt olduğu holding veya benzer ortaklık yapısındaki kardeş şirketlerin diğer ihale katılımcılarına kadar ayrıcalıklı olduğunu savundu.

‘SATIN ALINACAK GAYRİMENKULLER 10 YIL KULLANILAMAYACAK’

Dava konusu işlemde, rekabet koşullarının sağlanması yönünde hareket edilmesinin teknik olarak muhtemel olmadığını anlatan Atal, üstteki başvuru hakkının dava dışı üçüncü şahısta olması nedeniyle, satın alınacak gayrimenkullerin 10 sene kullanılamayacağını söyledi. “İhaleye beklenen sayıda alıcının katılmayacağı ve düşük fiyat ile kamu zararı oluşacağı çoktan kesin. Dolayısıyla İBB, ulus temsiliyle kullandığı kamusal mülkiyeti ucuza ortadan kaldırmış olacak. Kamu zararına sebep olmak, hukuka ve kanuna aykırı davranmaktır” dedi.

‘BÜTÜN İDARELER ULUS YARARINA İŞLEM YERINE GETIRMEK ZORUNDADIR’

Atal, esas olarak aleyhinde çıktıkları noktanın, kamuya ait arazinin şirketlere satılması olduğunu vurguladı. Swiss Otel arazisi üzerinden başlayan ve CHP’li üyelerin dava açmasına uzanan tartışmalar nedeniyle iki üyeni disipline sevki istendi. Bunu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun istek ettiğini söyleyen Atal, “Müvekkillerim grup kararına tutarsız davrandıkları için disiplin isteniyor. Grup cinayet işlerse, bu insanlar buna mı uyacak? Böyle mantıksızlık olmaz. Tüzüğe tutarsız bir işleme uyulmaması gerekirdi. Müvekkillerim, kamunun menfaatine yerinde tavır sergiledi. Tersine o grup zarfında tasdik veren herkesin disipline sevk edilmesi gerekir. Tüm idareler millet yararına işlem gerçekleştirmek zorundadır. Ortada disiplin suçu var ise bu İmamoğlu’na aittir. Onun disipline sevk edilmesi gerekiyor.”

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/chpli-meclis-uyeleri-imamogluna-karsi-dava-acti-haberi-554513