Türkiye Gazetesi'nden Önder Çelik'in haberine tarafından müteahhitlerden ise indirim için yeni bir öneri geldi. Çimentodaki artışların enerji girdilerinden kaynaklandığını söyleyen Miray İnşaat Idare Heyeti Başkanı Haydar İnaç, “Enerji maliyetleri düşerse, çimento fiyatları da düşer” dedi.

Pandeminin yaralarını sarmaya başlayan turizm sektöründe yatırımlar da artarak sürüyor. Türkiye'nin turizm potansiyeli en yüksek bölgelerinden İzmir Çeşme'deki Sheraton Oteli, 500 milyon liralık yatırımla Swissôtel Residences Çeşme olarak yeni bir kimliğe kavuşurken, proje içinde üç ayrı özellikte 110 rezidans ve villalar ile 248 odalı otel yer alacak. Miray İnşaat, Dilek Holding ve ZA Madencilik tarafından 2022 yaz sezonunda Türk turizmine kazandırılacak projeyle yurt dışından zengin turistin bölgeye çekilmesi hedefleniyor.

YALNIZCA ÇİMENTO FİYATI ARTMIYOR

Projenin ayrıntılarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Miray İnşaat Idare Heyeti Başkanı Haydar İnaç, gündemdeki çimento fiyatı tartışmalarını değerlendirdi. Türkiye'de en hızlı artan ve en pahalı şeyin enerji olduğuna dikkat çekici eden İnaç, “Demiri, çimentoyu üretmek için fazla ciddi enerjiye ihtiyacınız var” dedi. Bu alanda fiyatları denetim etmenin yolunun enerjiden geçtiğini kaydeden İnaç, “Doğalgaz fiyatını artırmışsınız, elektrik fiyatını yüzde 180 artırmışsınız. Bütün girdileriniz artmış, 'sen zam yapma' diyorsun. Bir tane kurban seçiyorlar. Diyorlar 'hadi buna yüklenelim, bu fiyatları artırdı' diye... O zaman indirin doğalgaz, enerji fiyatını, ondan daha sonra o da zam yapmasın” diye konuştu. Çimento ve demirin inşaattaki oranının ayrı ayrı yüzde 7 olduğunu vurgulayan İnaç, şöyle konuştu: “Toplam maliyet içinde yüzde 14’lük paya sahip. Siz yüzde 7’de yüzde 5-10 tasarruf sağlasanız toplam getiri içindeki yüzdesi çok düşüktür. Dikkati diğer yere çekmek istiyorlar. Genel bir protesto yapalım fiyat artışlarıyla ilgili, dövize tabi olarak yaşadığımız sıkıntılarla ilgili. 2014 yılında 2-2.5 TL olan döviz bugün 8.5 lira. Girdilerimizin yüzde 70'i dövizle alakalı.”

ÖN SATIŞTA YÜZDE 70'LİK İLGİ

İzmir'e yatırımlarının devam edeceğini ifade eden İnaç, ön satışına başlanan projenin yüzde 70'i için temas kurulduğunu, talebin yüzde 60'ının İzmir'den geldiğini vurguladı. Bir Takım ülkelerde yabancılara ev satışını ambargo kararları alındığını bildiren Haydar İnaç, "Ev üretilmiyor. Emlaka çok ciddi bir ilgi başladı. Yurt dışarıda değişik fırsatlar var onları araştırıyoruz" dedi. İnaç, fiyatların proje tamamlandığında şimdiki seviyenin yüzde 40 üstünde olacağını kaydetti.

ÇEŞME'YE JET HIZIYLA 500 MİLYON TL'LİK YATIRIM KARARI!

Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, 500 milyon TL'lik yatırım değerine sahip olan otel-rezidans projesi için üçlü ortaklığın 1.5 saatlik bir mülâkat sonrası derhal kurulduğunu belirtti. Dilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adaletli Dilek de projenin bölgenin amiral gemisi olacağına muhabere etti. ZA Madencilik Idare Heyeti Üyesi Değişmez Aydınlatılmış ise ortaklığın yeni projelerle devam edeceğini söyledi.

600 İLA 700 ARASINDA İSTİHDAM SAĞLANACAK

Projede rezidans fiyatları 563 bin avroyla 10 milyon avro arasında değişiyor. Bodrum'un turizmde basamakları bir anda çıkmasının sebebinin yatırımcıların çoğu markalı organizasyonu getirmesinden kaynaklandığını anlatan Accor Ticaret Başkanı Yiğit Sezgin, ünlü markaları Çeşme'ye getirmek istediklerini söyledi. Sezgin, proje açıldığında 600-700 karakter yeni istihdam oluşacağını söyledi.

TÜRKİYE'DEN EV BÖLGE ABD'Lİ SAYISI 3,5 KATINA ÇIKTI

TÜİK verilerine kadar, ocak-ağustos döneminde yabancılara 30 bin 849 ev satılırken, bu konutları toplamda 31 bin 242 tanıdık olmayan satın aldı. Bu rakam geçen yıla göre takriben yüzde 50 yükselme gösterdi. Yılın 8 ayında en çok konut satın bölge yabancı uyruklular 4.631 ile Iraklılar oldu. Ocak-ağustos döneminde en fazla ev satmak yükselme hızı yüzde 254 ile ABD vatandaşlarında görüldü. Türkiye'den ev alan ABD vatandaşı sayısı 246’dan 871'e çıktı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cimento-krizini-enerji-indirimi-cozer-haberi-538466