Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de denenen Çin’in corona virüsü aşısı CoronaVac’ın denemelerinden ortaya çıkan sonuçlar yeniden ertelendi…

Brezilya, CoronaVac isimli aşının ileri safha denemelerini tamamlayan ilk ülke olsa da, Aralık ayı başında açıklanacağı söylenen detaylı rapor üçüncü kere ertelenmiş oldu.

Bu son askıya alma, milletlerarası kamuoyunda ve sosyal medyada geliştirme sürecinde Çinli aşı üreticilerinin şeffaflıktan mahrum olduğu eleştirilerini artırırken birçok sıhhat çalışanı bu sonuçların açıklanmamasından yakındı.

SEBEBİ TÜRKİYE Mİ?

Brezilya’daki Butantan Enstitüsü’nde görevli bilim insanları Sinovac’ın 15 gün daha vakit istediğini duyurdu.

ABD’nin çok okunan gazetelerinden Wall Street Journal, “Sinovac 15 gün daha zaman istedi ve Endonezya ve Türkiye’de de denenen aşının sonuçlarının hepsinin karşılaştırılacağını duyurdu” yorumunu yaptı.

Burantan Enstitüsü’nün Direktörü Dimas Covas, “Sonuçların açıklanmamasının aşının etkililik oranıyla bir ilgisi yok. Aynı aşının üç farklı etkililik sonucu çıkamaz” ifadesini kullandı.

YÜZDE 50 ORANINI AŞTI

Sao Paulo eyalet hükümetinin Butantan Enstitüsü yetkilileri, Sinovac ile sözleşmeden doğan yükümlülüklerini göstererek 13,000 gönüllünün katıldığı denemenin faaliyet oranını açıklamayı reddettiler. Fakat aşının, Brezilya’da acele kullanım onayı için gereken %50 faaliyet oranını aştığını belirttiler.

Yetkililer Sinovac’ın farklı alanlara yönlendirilmiş ülkelerde yapılan denemelerden gelen verileri birleştirdiğini ve aşının etkinlik düzeyinin kamuya açıklanmasını 15 gün ertelemelerini istediğini söylediler. Sinovac konuyla ilgili bir izah etme yapmadı.

Kaynak: www.sacitaslan.com