Sözcü Gazetesi'nin haberine göre sesli paylaşım uygulaması Clubhouse hakkındaki “sızıntı” iddiasına şirket yönetiminden ilk tanımlama geldi.

2020 yılının Nisan ayında kurulan ve 2021 yılının Ocak ayında 1 milyar dolarlık bir değere ulaşarak milyonlarca kullanıcı şampiyon uygulama hakkında Stanford Üniversitesi bünyesindeki bir araştırma grubu bir rapor hazırlamıştı. Raporda gerçekte gerçekleşen bütün söylev ve ses kayıtlarının Çin’de bulunan serverlarda saklandığı ve tüm verilerin Çin’e gönderildiği kaydedildi.

UYGUR TÜRKLERİ TARTIŞILIYORDU

Clubhouse’un altyapısının Agora isimli bir şirket tarafından hazırlandığı kaydedilirken raporda, birer çabuk numara şeklindeki kullanıcı kimliklerinin, internet üzerinden düz metin olarak aktarıldığı, Çinli Agora şirketinin Clubhouse kullanıcılarının çiğ seslerine erişiminin muhtemel olduğu ve bu durumun potansiyel olarak Çin hükümetine erişim imkanı sağladığı vurgulandı.

Bilhassa geçen haftalarda Çin’den çok büyük bir iştirakçi platforma dahil olmuş ve başta Uygur Türkleri ve Hong Kong’taki yasaların değişmesi konusunda muhaliflerin bir araya geldiği bir alan haline gelmişti.

Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin, Clubhouse’daki hitabe odalarında kimin kimle konuştuğuna dair kullanıcı kimliklerini kolayca eşleştirebileceğini belirten SIO, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsız edici olduğuna uyarı çekti.

Clubhouse şirketi ise bu iddialar ve rapor ile ilgili bir tanımlama yaptı. Stanford Üniversitesi’nin yayınladığı raporu dikkate aldıklarını ifade eden Clubhouse yönetimi bir tanımlama yayınladı.

“72 SAAT İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ”

Yetkililer, “Stanford İnternet Gözlemi’nin yardımı ile birlikte data güvenliğimizi kuvvetlendirecek bazı alanlar keşfettik. Gelecek 72 saat içerisinde data şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli serverlara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Bunun yanı sıra dıştan çalışacağımız bir güvenlik şirketi ile bu durumu inceleyecek ve şartların değişmesi yaratmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Stanford Üniversitesi bünyesindeki Stanford İnternet Gözlem, Çinli şirket Agora Inc’in Clubhouse’un back-end alt yapı sistemini üstlendiğini ve Agora’nın kullanıcıların çiğ ses kayıtlarını saklayarak Çin hükümetinin erişimine açabileceğini duyurmuştu.

Kuruluşun hazırladığı raporda her görüşme odasındaki metadatanın Çin’deki serverlarda saklandığı ve bu ses kayıtlarının Çinli yetkililerle paylaşılabileceğini duyurmuştu. Kuruluş, bu verilerin ABD’de saklanması durumunda Çin hükümetinin bu verilere erişemeyeceğini iddia etmişti.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/clubhouseta-ses-kayitlari-kaydediliyor-iddiasi-haberi-528597