Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine kadar Nisan ayında şipşak yükselen Covid-19 vakalarının önüne geçebilmek için 17 günlük tam kapanmada 10'uncu gündeyiz. Ramazan Bayramı'nı da kapsayan bu sürecin şipşak tırmanan vaka artışını durdurması hedeflenirken kapanma öncesi büyükşehirlerden tatil beldelerine ve köylere yoğun bir göç yaşandı.

Bu durumun büyükşehirlerdeki vakaların diğer illere yayılmasına neden olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bu konuda şu tavsiyelerde bulundu:

NE YAPMAMIZ GEREKİYORDU?

Kapanmada sosyal hareketliliği artırmamak, şehirlerarası aktarma yoğunluğu oluşturmamak ve bilhassa bu süreci bir tatil olarak kabul edip sıhhat imkanlarıyla yatak kapasiteleri sınırlı olan tatil beldelerine kontrolsüz göç etmemek gerekiyordu. Özellikle mutant suşların gitgide artarak yaygınlaştığı bu dönemde, hastalığı daha önce geçirip antikoru olanların, aşılanıp antikor yanıtına güvenenlerin sosyal hayattaki kuytu davranışları da maalesef yayılımı etkiliyor.

TATİLCİLERE TAVSİYELER

Tatil beldelerine veya memleketlerine gidenler şu noktalara uyarı etmeli:

■ Maske, uzaklık ve hijyen kurallarına uyun.

■ “Havalar güzel, zaten dışarıya oturuyoruz o zaman arkadaşlarla toplanalım veya uzun zamandır görmemiştik, ailece hasret giderelim, aşılandık” diyerek asla tedbiri elden bırakmamak gerekir.

■ Bir diğer tehlike faktörü de aile toplanmalarında oluşabilecek kalabalıklarla yayılım hızının artmasıdır. Dolayısıyla bayramı çekirdek ailemizle geçirmemiz, topluluk toplanmalardan kaçınmamız hem aile büyüklerimiz, ayrıca sevdiklerimiz, keza de kendi sağlığımız için büyük tartma taşımaktadır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dönüş yolculuğu sırasında azımsanmayacak dek vatandaşımız da otobüs, tren, uçak gibi araçlar kullanacak. İçerisindeki yolcuların taşıyıcı mı aşılı mı aşısız mı olduğu bilinmez heterojen bir kitleyle seyahat etmek durumunda kalınacak.

Gezgin kapasiteleri sınırlandırıldı lakin yine de vasıta içinde gerekiyorsa çift maske takılması,  hava sıcak diye maskenin gevşetilmemesi, uzaklık kurallarına uyulması ve araçların iyi havalandırılması büyük önem taşımaktadır.

Memleketlerine geri dönen vatandaşlarımızın da kendilerini bir vakit izole etmeleri, kendilerinde herhangi bir semptom oluşması durumunda sıhhat kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekir.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/corona-gocu-kadar-geri-donusler-de-tehlikeli-haberi-532374