Lafçı Gazetesi'nin haberine göre corona virüsüne karşı tüm ülkeler sıkı ihtiyatlar alırken, bir hayli ülke aşı çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Pfizer tarafından yapılan açıklamada, geliştirilen corona virüsü aşısı ile alakalı ilk testlerin neticelerinin geldiği ve onbinlerce gönüllü üzerinde yapılan sınamalar neticesinde aşının yüzde 90'dan fazla bir oranda hastalığı yasakladığı duyuruldu.

İşletme tarafından yapılan açıklamada araştırmaya 43.538 insanın katıldığı belirtilirken gönüllülerin yüzde 42'sinin kavmi orijine sahip olduğu belirtildi. Araştırma sırasında rastgele bir ciddi sıhhat meseleyi ve yan tesirle karşılaşılmadığı belirtilirken güvenlik ve aşının tesiri ile alakalı çalışmaların devam edeceği de vurgulandı.

CORONA VİRÜS AŞISI NE VAZİYETTE?

Pfizer'in İdare Heyeti Başkanı ve CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada, “Bugün bilim ve insanlık için şahane bir gün. Enfeksiyon oranları yeni rekorlar kırarken, sağlık kurumular fazla kapasiteye yanaşırken ve ekonomiler açılmakta zorlanırken dünyanın buna en çok lüzum dinlediği bir zamanda aşı geliştirme programımızda kritik dönüm noktasına erişiyoruz” dedi.

Almanya merkezli BioNTech'in kurucusu ve CEO'su Prof. Uğur Şahin de açıklamalarda bulundu… Uğur Şahin, “Küresel üçüncü fazın ilk tahlilinde Covid-19 aşısının tesirli bir biçimde virüsü yasakladığını gösteren neticeler var. Bu inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çalışması için bir başarıdır. Bu yolculuğa 10 ay evvel başladığımızda erişmek istediğimiz noktadayız. Özellikle bütün de salgının ikinci dalgasının ortasındayken ve bir haylimiz karantinadayken bu galibiyet çok büyük bir ehemmiyete sahip ve bayağıya dönmek için bir fırsat” dedi. Şahin, çalışmaların devam edeceğini dile getirirken, “Bu çok ehemmiyetli galibiyete katkı sağlayan herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

BİR SENE SÜRESİNCE KORUMA SAĞLAYABİLİR

Reuters'a açıklamalarda bulunan Şahin, aşının ne kadar zaman tesirli olduğunu da duyurdu. Şahin, “Aşının koruma tesiri bakımından yapılan neticelerinde iyimserdim. Aşının en az 1 sene süresince koruma sağlaması bekleniyor” ifadesini kullandı. Fakat henüz aşının ne kadar zaman süresince koruma sağlayacağına dair fotoğrafı bir açıklama yapılmadı.

Şahin, “Bu neticeler bize Covid-19'un hakimiyet altına alınabileceğini gösteriyor. Günün sonunda bu gerçekten de bilimin galibiyeti” ifadesini kullandı.

ŞU ANA KADAR 5 AŞI ONAY ALMIŞTI

Dünya genelinde bir hayli ülke ve işletme corona virüsüne karşı bir aşı geliştirmek için sanki zamanla yarışırken şu ana kadar yalnızca Rus ve Çin üretimi aşılar onay almıştı.

Çin ve Rusya’dan toplam 5 aşı, “acil vaziyetlerde kullanım” için onay almıştı… Bunlar arasında Çin işletmeyi CanSino Biologics’in geliştirdiği aşı dikkat topluyor. Çin ordusu, zorunlu vaziyetlerde kullanılmak üzere aşıya onay verirken, Suudi Arabistan ve Pakistan’da test çalışmaları devam ediyor.

Rusya’daki Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşı da beynelmilel kamuoyunda büyük sansasyon yaratmıştı… Çünkü Rusya henüz sınamaları bitirilmeden bu aşıya patent verdi. Genetiğiyle oynanmış corona virüsleri Ad5 ve Ad26 kullanılan aşı hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Benim kızım da kullandı. Ateşi yükseldi ama sonra bayağıya indi. Başka bir yan tesiri olmadı” demişti.

Çinli Sinovac Biotech firmayı da Temmuz ayında onay alan aşılardan birini geliştirdi. Hali Hazırda test sürecinin devam ettiği aşı ile beraber Wuhan Biyolojik Mahsuller Enstitüsü ve Pekin Biyolojik Mahsuller Enstitüsü’nün geliştirdiği aşılar onay alan ama hali hazırda test sürecinin devam ettiği aşılar.

CORONA VİRÜS AŞISININ FİYATI EMİN OLDU

Corona virüsü aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucusu olduğu BioNTech ve Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç işletmeyi Pfizer'in gelen pozitif bilgilerinin ardından bu ay içinde Amerika Birleşik Devletlerine corona virüsü aşısı için onay müracaatını sunacakları belirtildi.

Pfizer, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık uyuşma imza attı. İki doz halinde uygulanan bu aşının Amerika Birleşik Devletlerindeki maliyetlendirilmesinde doz başına 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi.

ALMANYA AŞIYI 2021'İN İLK ÇEYREĞİNDE BEKLİYOR

Almanya Sıhhat Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada aşının 2021´in ilk çeyreğinden evvel alınmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Pozitif bir tehlike-fayda oranının teyit edilebileceği zannedilirse, ilk onayların en erken 2021'in ilk çeyreğinde gelmesi bekleniyor” denildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com