Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre bugünlerde ‘geçirgen bağırsak sendromu' gündemde…

Hastalığın, gerginlik, sindirim sistemi problemleri ve yanlış gıda nedeniyle yaygınlaştığına uyarı çeken İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk, bu konuda merak edilenleri şöyle anlattı:

"Sindirim sisteminin savunma bariyerini oluşturan mikrobiyota, mukus tabakası, dinç epitel hücresel tabakası ve aralarındaki sıkı bağlantıların herhangi birinde ya da birkaçında ortaya çıkacak olan şansın dönmesi geçirgen bağırsak sendromunun tetiklenmesine yol açar. Ortaya çıkan durum bağırsak çeperine daha fazla hasar verir ve vücutta inflamasyon (cerahat) ortaya çıkar. İnflamasyon vücudun yağ biriktirmesi anlamına gelir. Sonuçta yiyecek ve besin duyarlılıkları, kronik inflamatuar ve otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasına niçin olabilir. Covid-19 hastalarının kanında fazla pozitif irin görülür. Bu koşul da bağırsak bariyerinin daha da fena ülkü gelmesine niçin olur. Geçirgen bağırsak sendromu ayrıca birçok sindirim sistemi ile ilgili şikayete; vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Iletken bağırsak sendromunun en kayda değer nedenleri; stres, ilaçlar (antibiyotikler, antidepresanlar, antiromatizmal ilaçlar, kortizon gibi) kimyasal toksinler (tarım ilaçları, hava kirliliği, sigara dumanı, yiyecek katkı maddesi maddeleri gibi), arıtılmış karbonhidrat, şeker, doymuş-trans yağlar, bitmiş gıdalar, düşük lif, yiyecek intoleransı, gıda alerjisi, içki, tatlandırıcılar ve GDO'lu gıdalardır.

HANGİ GIDALAR FAYDALI?

Nitelikli fermente besinler, zeytin, elma, muz, siyah çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, bamya, enginar, hindiba, soğan, sarımsak, mantar, kuruyemişler, dere, keten tohumu, kahve ve baharatlar bağırsak sağlığını destekler. Akdeniz Diyeti, bağırsak dostu diyetlerin en önemlisidir. Turpgiller beslenme grubundaki ur bağırsak sistemini maksimum destekleyen spesifik gıdalardır.

NASIL UZAKTAN TUTARIZ?

Öğün atlayarak veya ara sıra 16-24 saat sürecek oruç alıkoyma yöntemiyle bağırsaklarınızı dinlendirin. Yemek Yemek yerken telaş etmeyin. Ara öğünleri unutmayın. Acıkmadan sofraya oturmayın, tıka basa yemeyin. Stresten uzaktan durmaya çalışın. Tesadüfen ilaç kullanmayın. Alerjik gıdalar tüketmeyin. Bağırsak astarını onarıp, teşvik etmek için glutamin, çinko, esansiyel yağ asitleri, D vitamini alın. Lifli gıdalar tüketin."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/corona-virus-bagirsaklari-da-vuruyor-haberi-527611