Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine tarafından İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Omicron gibi tez yayılan bir varyantın, aşılama ve bağışıklığın nispeten iyi olduğu bir dönemde gelmesinin bir baht olduğunu belirterek “Aşılama olmasaydı normalde dört beş yılda elde edebileceğimiz ve fazla kayıp verebileceğimiz bir süreci, aşılar ve Omicron baştan sona bu yıl bitirebiliriz. Koronavirüs pandemi olmaktan çıkıp, ayakta geçirebileceğimiz endemik bir hastalığa dönüşebilir” dedi.

VİRÜS ZAYIFLADI, BİZ GÜÇLENDİK

Omicron’un toplumda tez bulaştığı ve geniş bir yayılım sağladığı için kendinden önceki varyantları ortadan kaldırmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Tükek “Bundan önce Delta varyantı hâkimdi ve daha ağır geçtiği için problemliydi. Omicron ondan daha hızlı yayıldığı için her yeri ele geçirdi. Dolayısıyla Delta ve öteki varyantlar yerleşecek beden bulamadığı için azalmaya ve giderek ortadan kalkmaya başladı. Şu başlıca dek elde ettiğimiz bilgilere tarafından Omicron daha hafif geçiyor. İki yıl önce böyle bir virüsle karşılaşsaydık işimiz baskı olabilirdi. Ancak iki hatta üç doz aşılı şahısların sayısının artması ve birçok kişinin hastalığı geçirerek bağışıklık elde etmesi sebebiyle Omicron’a karşı daha iyi durumdayız. Keza virüsten kaynaklanan zayıflama hem de bizim bağışıklık sistemimizin güçlenmesi sebebiyle son varyantı daha iyi karşılıyoruz.  hemen bu dek salgın olmasına karşın ortalık kırılıp dökülmüyor” diye anlattı.

OMICRON DOĞAL AŞI

Pandeminin birincil günlerinden itibaren koronavirüsten kurtulabilmek için hedefin kesintisiz aşılamayla toplumu bağışık hâle getirmek olduğuna muhabere eden Prof. Dr. Tükek  “Aşı, bağışıklık sağlıyor oysa aşı olmayan vatandaşlar da vardı. şimdi keza aşılama ile keza de koronavirüsün Omicron varyantı ile yayılması bir uçtan bir uca bağışıklık kazanmış kişi sayısı artıyor. Yüzde 80’in üzerine çıktığı vakit bir süre sonradan zaten virüsün rahatsızlık yapacak organizma bulamadığını göreceğiz. Bu da hastalığın ortadan kalkması veya hafiflemesi anlamına geliyor. Omicron doğal aşı gibi. Covid’den çıkışın anahtarı olabilir” diye konuştu.

VAKALAR ARTIYOR LAKIN HASTANE YATIŞLARI AYNI HIZLA ARTMIYOR

Hızlı bulaşan Omicron’un toplumda hâkim varyant olmaya başlamasıyla hastane yatışlarında hafifçe yukarı yönü olan bir seyrin başladığına göze çarpan eden Prof. Dr. Tükek  “Ama derhal 60 binlik 70 binlik rakamlara kadar iyi durumdayız. şimdi daha çok gençlerde enfeksiyon var ve gençler de bunu daha hafif atlatıyor. Ama bu daha yaşlı gruba ve kronik hastalıkları olan gruba sıçrarsa hastane yatışları artabilir. şimdi hastane yatışlarında ve yoğun bakımlarında önemli bir doluluk yok” dedi.

DAHA KÖTÜ VARYANT GELMEZ

Covid-19 virüste giderek daha süratli yayılan fakat daha hafif hastalığa yol açan mutasyonlar görüldüğüne uyarı çeken Prof. Dr. Tükek “Daha fena bir varyant gelmesi teorik olarak mümkün ancak her şey bu şekilde giderse gerçekleşme ihtimali fazla düşük. Omicron’dan daha fena olabilmesi için ondan daha çabuk yayılan ve daha ağır hastalık yapıyor olması lüzumlu. Bu da çok mümkün görünmüyor. Virüs  antijenik yapısını çok değiştirir ve öbür bir virüs hâline gelirse -oysa düşük bir olanak de var- o vakit başka. Ama şu adi seyri sırasında koronavirüsün kendini mutasyona uğratıp da artırma ihtimali natürel ancak var fakat düşük bir olanak. Omicron hakikaten bu noktada temel kilometre taşı gibi olacak” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/corona-virus-omicron-ile-final-mi-yapacak-haberi-543476