Sabahleyin Gazetesi'nden Baht Zeynep Akbaş'ın haberine kadar koronavirüse aleyhinde geliştirilen DNA aşısı, Zydus Cadila adlı bir şirket kadar geliştirildi. İsrail Tel Aviv Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jonathan Gershoni, DNA aşısının bir yazılım aşısı şekli olduğunu açıkladı. Bir yazılım aşısı, bilim insanlarının virüsün kalıtımsal kodlarını (yalnızca başak proteinini kodlayan genlere karşılık gelen DNA veya RNA) etkin bir şekilde vücuda enjekte edilmesiyle oluşturuluyor. Hücreler sonra viral proteini sentezleyerek, virüsün başak proteinine aleyhinde antikor üretilmesini sağlıyor. Aşının, önümüzdeki ayda kullanıma sunulması bekleniyor.

İNSAN KULLANIMINA SUNULAN DÜNYANIN İLK DNA AŞISIDIR

Prof. Dr. Vefik Arıca, DNA aşısıyla ilgili yorumlama yaparak şöyle konuştu; "Hindistan, dünyanın birincil DNA aşısı olan ZyCOV-D'yi ürettiğini ve aşının onaylandığını duyurdu. Hindistan İlaç Denetçisi Müdürlüğü kadar 'Acil Kullanım İzni' verildi. Dünyanın ilk plazmit DNA aşısıdır. DNA aşıları genel olarak hayvan kullanımına sunulur. ZyCOV-D, insanlarda kullanılacağı için koronavirüsle mücadelede bir ilk diyebiliriz. İnsan kullanımına sunulan dünyanın ilk DNA aşısıdır. Hindistan dünyanın birincil DNA aşısını ürettiğini duyurduktan sonra, başta Hindistan almak üzere bütün dünyada koronavirüsle mücadelede bir ışık oldu.

DNA aşısı çoğalabilen ve insan vücudunu virüsün sivri proteinlerini üretmesi, uyarması için kullanılabilen küçük bir DNA döngüsü olan bir plazmit olarak biliniyor. Bu plazmit denilen proteinler Covid-19'a neden olan virüs SarsCov2 kadar kendisini hücrelere bağlantı kurmak için kullanılan bir protein türüdür."

Prof. Dr. Vefik Arıca, şöyle ekledi: "Bu tür proteinler kendi organizmamız kadar üretildiğinde bir bağışıklık tepkisi oluşturuyor. Bağışıklık sistemimiz bunlarla süratli bir şekilde ankitor üretimini öğretiyor."

HİNDİSTAN'DA DNA AŞISININ DİĞER AŞILARDAN FARKI NEDİR?

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Hint aşısını ayrı kılan fazla daha az DNA materyalini içermesi, viral bir vektörde paketlenmemiş olması, Sputnik ve Johnson & Johnson aşısından farkı bu. Bir ZyCoV-D bir yazılım aşısı iken AstraZeneca, Sputnik ve Johnson & Johnson geleneksel teçhizat aşısıdır. Aradaki net ayrım budur. DNA aşıları mutantların gelişmesi durumunda yeni yapıların seri bir şekilde geliştirilmesi ve çok kısa sürede yeni bir aşı adayı oluşmasına olanak tanır. Böylece bu aşının mutasyona uğramış koronavirüse karşısında koruma sağlayacağı ümit ediliyor." dedi.

DNA AŞISININ EN BÜYÜK AVANTAJI…

Prof. Dr. Vefik Arıca, "DNA aşısının en büyük avantajı; çabuk, ucuz ve güvenilir olmasıdır. Bu aşılar, mutasyona uğramış koronavirüse karşısında da çabuk bir şekilde geliştirilebiliyor. Bütün varyantlara aleyhinde mücadelede büyük bir menfaat sağlayacak. Öteki aşılara göre bir diğer farkı ise; olağan bir buzdolabı sıcaklığında saklanabiliyor. Oda sıcaklığında aylarca bozulmadan kalabiliyor." dedi.

DAHA BÜYÜK BİR NÜFUSUN AŞILANMASINI SAĞLAYACAK

DNA aşısının nasıl uyulanacağı ile ilgili konuşan Prof. Dr. Vefik Arıca, şu ifadeleri kullandı; "DNA aşıları 28 gün arayla üç doz biçiminde uygulanacak. Emrindeki etki profili diğer aşılara tarafından daha düşük. 12-18 yaşları aralarında 1000 adölesan(ergen)'ın dahil olduğu 28 binden artı gönüllüde deneme edildi. Safha 3 denemesinde aşının etkinliğinin %66 olduğu açıklandı. DNA aşıları, 12-18 yaş arası gençlerin de dahil edilmesiyle daha büyük bir nüfusun aşılanmasını sağlayacağı için umut oldu."

HERHANGİ BİR AST ETKİ VEYA RAHATSIZLIĞA NIÇIN OLMADAN…

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Hindistan'daki aşı, bir yazılım aşısı, diğerleri ise geleneksel bir donanım aşısı. Geleneksel donanım aşısı ile ilgili üç örneğimi var; AstraZeneca, Sputnik ve Johnson & Johnson aşıları. Bunların tümü, aktif bileşenleri olarak koronavirüsün aktif bileşenlerinden olan başak proteininin DNA'sını içeriyor. Bu aşıların başak proteininin DNA'sını aldığını ve onu Adenovirüs adı bahşedilen güvenli bir virüsün DNA'sının içerisine paketlendiği biliniyor. Bu aşılar insan hücrelerini enfekte edecek, ama herhangi bir bariz emrindeki etki ya da rahatsızlığa neden olmayan adenovirüs yoluyla başak proteininin geni sağlanıyor. Bu geleneksel donanım aşılama onama sunulan, ZyCoV-D yani koronavirüs DNA'sı bundan farklı olarak geleneksel ekipman aşısı değil, yazılım aşısı olarak biliniyor." dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/corona-viruse-karsi-bir-ilk-haberi-538967