Kış denilince akla birincil kayak geliyor. Türkiye, 50’den pozitif kayak merkeziyle bu konuda fazla zengin. Bu yıl kar yağışının geç başlaması nedeniyle bazı merkezlerin açılışları ertelenmişti. Fakat son yağışlar ve suni kar sistemleriyle birlikte favori merkezlerin çoğu kayağa hazırlanmış ayla geldi.  

Bu yıl koronavirüs sebebiyle otellerde eğlencelere kısıtlama getirildi. Yeniden kayak merkezlerinde birçok düzenleme yapıldı. Buna karşın kayak yapılan pistler otel arazisi olarak kabul edildiği için sokağa çıkma yasaklarına dahil değiller. bu nedenle yılbaşındaki 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı keza şehirden uzaklaşmak keza de doğada neşeli bir tatille yeni yıla girmek isteyenler kayak merkezlerine akın ediyor. Fakat bir takım bölgelerde pistler birkaç otel göre müşterek kullanıldığı için yasaklanmış süresince kayak yapılamayacak. öte yandan yabancı turistler bu yasaklardan muaflar. Hem otellere keza de şehirlere tarafından bu kurallarda da farklılıklar olabiliyor. O nedenle kayak merkezi seçmeden önce iyi araştırma yapmak gerekiyor.

İstanbul’a yakın

Türkiye’de hemencecik her bölgede bir kayak pisti bulunuyor. Onlardan öne çıkanlar şöyle:

Uludağ: Türkiye’de kayak denilince ilk akla gelen adres Uludağ. Merkezde şimdi kar değil. Yağışın pazartesiden itibaren başlaması bekleniyor olsa da merkezde kayak yapılabilecek seviyeye ocağın birincil haftalarında ulaşılacağı düşünülüyor. Buna rağmen açılan otellerde çoğu davetli konaklıyor. Bursa’nın 36 kilometre güneyindeki merkezde yüksek hizmet standardına sahip çoğu otel ve işletme bulunuyor. Alp ve Kuzey disipliniyle tur kayağı ve helikopterli kayak uygulamaları bakımından yerinde coğrafya şartlarına sahip olan Uludağ’da, kayak dıştan snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri de yapılabiliyor.  

Kartalkaya: Bolu’da Köroğlu Dağları üzerindeki Kartalkaya, İstanbul’a yakın olduğu için yeniden en çok tercih edilen merkezler arasında bulunuyor. Değişik eğim ve zorluk derecelerinde 25 pistin yer aldığı bölgede, pistlerin toplam uzunluğu 40 kilometre. Kartalkaya’da 14 Aralık’taki sezon açılışı beceriksiz kar sebebiyle 25 Aralık’ta yapılabildi. Kar makinelerinin de takviyesiyle kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu merkezde 2 bin yatak kapasiteli 6 otel hazırlıklarını tamamladı. 

Kartepe: İstanbul’a yakın öteki adres ise Kocaeli’deki Kartepe. Samanlı Dağları’nın zirvesinde bulunan bölge, 1860 rakıma sahip. 14 doğal pist, 3 telesiyej ve 2 adet teleski yer alan Kartepe Kış Spor Merkezi’nde kayak dışında snowboard, big foot, kar motosikleti de yapılabiliyor. Kartepe’de az önce kar yağışları istenilen seviyede olmadığı için sezonun yılbaşından daha sonra açılması bekleniyor.

Dünyaca ünlü

Palandöken: Erzurum’daki Palandöken, dünyanın en uzun ve en dik pistleriyle öne çıkıyor. 3125 metrelik pistin bulunduğu merkezde, 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet veriyor. Palandöken, son yıllardan yurt dışından da büyük ilgi görüyor. Son olarak şehre dün, Ukrayna’dan direkt uçuşla 190 karakter turist kafilesi geldi. Turistler, güllerle ve davul, zurnayla karşılandı. 

Sarıkamış: Kars’taki Sarıkamış, Alpler’deki kristal kar türünün görüldüğü yer olması sebebiyle kayak için özel bir yer. Sarıkamış ilçesiyle iç içe olan kayak merkezinde zirvelere ulaşımı karşılayan 4 telesiyej var. Sarıkamış’ta sezonun başlaması için İçişleri Bakanlığı’ndan genelge bekleniyor.

Yılbaşında yüzde yüz doymuş

Kayseri’de bulunan Erciyes Kayak Merkezi’nin toplam 102 kilometre uzunluğunda 34 farklı kayak pisti var. Dünyada eksik görülen, kayağa kullanışlı bir zemin yaratıcı toz kar türünün bulunduğu merkez, koronavirüs tedbirleri sebebiyle Tehlikesiz Kayak Merkezi Sertifikası’na da sahip. 

Erciyes, yurt içinde olduğu değin yurt dışındaki turistler kadar da ilgi görüyor. Yeni Yıl için otellerde yüzde yüz doluluk oranına ulaşan Erciyes’e özellikle Rusya, Ukrayna ve Polonya’dan istek yüksek. Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, “İlk charter seferi Ukrayna’dan yapıldı. Hafta içinde Rusya ve Polonya gibi ülkelerden turistler gelecek. Yılbaşında yaklaşık 3-4 bin civarında misafirimiz olacak. Otellerimizin hemen hemen tamamı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı” dedi. 

Yurt dışına dikkat

Yurt dışarıya kayakta öne meydana çıkan birçok ülke var. İsviçre ve Avusturya ilk olarak elde etmek üzere Kuzey İtalya, Güney Almanya ve Fransa’nın böylece fazla bölümünden görülen Alpler, profesyonel kayakçıların adresi. Ancak koronavirüs sebebiyle birçok ülkede seyahat kısıtlaması bulunuyor. öte yandan Ukrayna’da Bukovel, Bosna Hersek’te Bjelasnica, Bulgaristan’da Bansko ve Pamporovo, Makedonya’da Mavrovo da ulaşım ve vize kolaylığıyla Türkiye’den dışarı giden turistler için çekici olmasına karşılık derhal önceki yıllara göre tur sayıları ise fazla sınırlı.

Yılbaşı için Ukrayna’ya tur düzenleyen şirketlerin yanı sıra 13 Ocak’tan sonradan Bulgaristan ve Makedonya’daki merkezlere karşın çoğu tur bulunuyor. Oysa son günlerde bilhassa yılbaşı için gerçeği yansıtmayan bilgilerle tur reklamları yapılmaya başlandı. Bu konuda bir takım acentelerin öncelikle Bulgaristan olmak üzere yurt dışı tatil programlarıyla tüketicileri kandırdığını aktaran Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Açık Fikirli Ağaoğlu “Yeni Yıl tatili hayaliyle mağdur olmayın” uyarısında bulundu. Ağaoğlu, “Söz konusu ülkelerde yılbaşı kutlamalarının yapılıp yapılmayacağı deha muhakkak yok. Tüketiciler fazla titiz olmalı. Lüzum kendilerinin sağlıkları gerekse dolandırılmamak için ayrıca yurt içi keza de yurt dışına dair ilanlara aldanıp, rezervasyona para ödememeli. Gezi ve tatil organizasyonu yaptıracakları acentelerin TÜRSAB üyesi olup olmadıkları sorgulanmalı” diye konuştu.

Ozan Ömer Kadüker / Milliyet Gazetesi

Kaynak: www.sacitaslan.com