Lafçı Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre Yavuzyılmaz'ın tek çocuğu olan Elçin Yakupoğlu babasını toprağa verdikten sonra cep telefonunu açtığında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan SGK gelen iletide babasının istifasına müteveccih harekâtların başlatıldığını gördü.

VEFAT DÖŞEĞİNDE SAHTE İMZAYLA İSTİFA

Babasının yoğun bakımda entübe halde iken istifa ettiğine dair gelen ileti üzerine şoke olan Elçin Yakupoğlu, eriştiği fabrika yetkililerinin kendisine ‘Yanlışlıkla bir kusur' yapıldığını söylemesiyle bir kere daha devrildi.

Babasının 54 senesini verdiği firmanın vefat döşeğinde iken imzasını taklit ederek istifa arzuhalinin SGK'ya verildiğini ileri süren Elçin Yakupoğlu, avukatı Hazal Seda Özdemir aracılığıyla ‘Taksirle vefata sebebiyet vermek' ve ‘Özel dokümanda sahtecilik' kabahatlerinden davacı oldu.

5 GÜNDE 39 VAKAYA YÜKSELDİ

İstanbul Cumhuriyet savcılığına yapılan kabahat bülteninde firma temsilcileri Ayhan, Aytuğ, Celal ve Lütfü K., hakkında şu iddialarda bulunuldu:

'Mevzubahisi firmada 13 yaşından itibaren çalışan Turgut Yavuzyılmaz, Covid-19 salgınının süratle çoğalış göstermeye devam ettiği Eylül ayında, firmanın Topkapı'daki fabrikasında bir çalışanın pozitif çıkması üzerine firma sahiplerini; filyasyon takımlarını çağırılması ve tarama yapılması mevzusunda uyardı. İddiaya göre firma yetkilileri, yapıma ara vermedi ve çalışanlara test de yaptırmadı. Fabrikada hadise rakamı beş günde 39’a çıktı.'

2 HAFTA HAYAT SAVAŞI VERDİ

Marmara Üniversitesi İktisadi İlimler Yüksekokulu mezunu olan Yavuzyılmaz'ın da testinin pozitif çıkması üzerine ailesi tarafından 14 Eylül'de sağlık kurumuna kaldırıldı. İki hafta entübe halde yoğun bakımda rehabilitasyon gören Yavuzyılmaz, 1 Ekim'de 67 yaşındayken yaşamını kaybetti.

SGK'DAN GELEN İLETİYLE ŞOKE OLDU

Babasını toprağa veren Elçin Yakupoğlu, uzun zaman kapalı olan babasına ait cep telefonunu açtığında, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelen iletiyle şoke oldu. Babasının entübe halde vefat kalım savaşı verdiği sırada, SGK'dan istifa koduyla çıkışının yapıldığını bildi. Yavuzyılmaz, SGK iletisinden bir gün sonra yaşamını kaybetti.

İSTİFA TARİHİNDE ENTÜBE HALDEYDİ

Şikayet arzuhalinde firma ve yetkililerinin entübe halde hayat çabası veren 54 senelik çalışanları için sanki “nasılsa can verecek” fikriyle, sırf emekçilik alacaklarını ödememek için böylesi bir yol seçtiği ileri sürüldü. Yavuzyılmaz'ın imzasının taklit etmek suretiyle istifa dokümanı tertip ederek ‘Özel dokümanda sahtecilik' kabahatinin işlendiği belirtildi.

TEMKİN ALMADILAR

Küresel salgının giderek çoğaldığı yarıyılda firma yetkililerinin hiçbir temkin almadan, ihtarları göz arkasını ettiğinin belirtildiği arzuhalde, “Çalışanlarının test neticeleri pozitif çıkmasına karşın, karantina ve filyasyon uygulamalarına kulak asmadan yapıma devam eden ve çalışanlarının yaşamını yok sayan firma ve yetkililerinin umursamamalarıyla, Turgut Yavuzyılmaz'ın vefatına sebebiyet verdikleri ortadadır” denilerek firma yetkililerinin ‘Vefata sebebiyet vermek' kabahatinden suçlanmaları istendi.

BABAM UYARDI

Yavuzyılmaz'ın tek çocuğu Elçin Yakupoğlu fabrika sahiplerinin akrabaları olduğunu belirterek, “Babam yaşamını dayısı ve kuzenlerinin sahibi olduğu bu işletmeye adadı. Araba şirketlerine yedek parça üreten fabrikada 7 Eylül'de bir emekçide Covid-19 çıkıyor. Babam kuzenlerini uyararak emekçilere test yapılmasını istiyor. 5 günde hadise rakamı 35'e çıkınca biz de babama test yaptırdık” dedi.

FABRİKA ÇALIŞMASINA DEVAM ETTİ

Babasının testinin pozitif çıkmasının ardından sağlık kurumunda 14 gün rehabilitasyon gördüğünü söyleyen Elçin Yakupoğlu, “Babam bana ‘Kızım bilinmeyene gidiyorum. Bunları tarama yapılması mevzusunda çok uyardım. Boşver yanıtını aldım' dedi. Fabrikanın sahibi Ayhan K.’nın da işler durmasın diye o yarıyılda bandın başına geçerek fabrikanın çalışmasına devam ettiğini aktardığını söyledi” dedi.

‘YANLIŞLIKLA' DEDİLER

Defin harekâtlarından sonra konuta geldiğinde babasının kapalı olan telefonunu açtığını belirten Yakupoğlu, “SGK'dan gelen ileti ile şoke olduk. Telefon açarak bu gidişatı sorduğumda ‘yanlışlıkla kusur olmuştur' dediler. Babamın özlük haklarını vermemek için imzasını taklit ederek sahte istifa dokümanı hazırlamışlar. Hatta bu dokümanın babam can verdikten sonra geriye dönük olarak hazırlandığını düşünüyorum” diye konuştu.

“CEZA, EMEKÇİ ALACAKLARI VE TAZMİNAT DAVASI EMSAL OLACAK”

Bakımsızlıklar nedeniyle taksirle vefata sebebiyet verme ve özel dokümanda sahtecilik kabahatlerinden kabahat bülteninde bulunmalarının ardından iki dava daha kalemtıraşlarını belirten avukat Hazal Seda Özdemir,  “Müteveffanın onlarca senelik emekçilik alacakları için iş duruşmasında ve müvekkilimizin parasal-manevi tazminat hakları için hukuk duruşmasında hak arayışımıza başladık” dedi. Türkiye'de bu gidişatın tek bir fabrika, işyeriyle hudutlu olmadığını belirten avukat Özdemir, “Binlerce çalışan yapımların devam etmesi için virüs tehdidiyle burun buruna çalışmak zorunda vazgeçiliyor. Bu açıdan başlattığımız yasal sürecin tüm çalışanlar için emsal oluşturacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kaynak: www.sacitaslan.com