Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından Almanya’da BioNTech’i kuran bilim insanları Istek Türeci ve Uğur Şahin, aşının geliştirilme sürecinin anlatıldığı kitaplarında yeni bilgileri paylaşmaya devam ediyor. Hemen Şimdi piyasaya sürülmeyen kitabın tanıtımı için çoğu medya kuruluşuna konuşan Türeci ve Şahin, yaşadıkları engebeli sürecin yalnızca bilimsel anlamda değil politik anlamda da zorunlu olduğunu vurguladı.

İngiliz Telegraph gazetesi, kitapla ilgili yeni bilgileri okurlarıyla paylaşırken, Avrupa Birliği’nin Pfizer/BioNTech aşısına karşı lobi yaptığını aktardı. Kitapta bulunan bilgiye takriben AB içerisinde birçok örgüt ve lobici, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısı Comirnaty’nin “yeteri kadar Avrupalı” olmadığını bahis etti.

“EĞER BIONTECH’E PARA VERİRSEK…”

Bu aşıya karşısında kampanya yürüten ve Brüksel’de lobi yapan siyasetçiler, bu aşıdan Avrupa’nın bir kazanç elde edemeyeceğini de dile getirdi. BioNTech, Avrupa’dan bir ilaç şirketiyle ortaklık yerine getirmek yerine ABD merkezli Pfizer’ı seçim etmesinin AB içinde rahatsızlık yarattığı belirtildi.

Kitapta, “Lobiciler Pfizer’ı soğuk kapitalizmin soğuk örneği” olarak tanımlarken, lobicilerin “Eğer CureVac ya da Sanofi veya herhangi bir Avrupalı şirkete 1 euro verirsek o 1 euro Avrupa’da kalmış olur. Ama eğer 1 euroyu BioNTech’e verirsek bunun 50 centi ABD’ye gidecek” savı üzerinden bir itiraz yöntemi geliştirdiği kaydedildi.

Bu lobi dolayısıyla, Avrupa Birliği’nin Pfizer/BioNTech aşısını ABD ve Birleşmiş Krallık’tan çok daha geç bir tarihte sipariş verdiği de hatırlatıldı. Avrupa Birliği, Pfizer/BioNTech aşısını, aşının etkililik sonuçları ortaya çıktıktan sonradan Kasım ayında sipariş vermişti. Bu da ABD ve Birleşik Krallık’tan  takriben 5 ay sonraya denk geliyor.

Uğur Şahin ve Arzu Türeci’nin desteğiyle yayınlanan kitapta, Brüksel’in BioNTech yerine, Fransız şirket Sanofi ve Alman şirket CureVac’ın corona virüsü aşılarını tercih ettiği de iddia edildi. Her iki şirketin corona virüsü aşıları demin geliştirilme aşamasında ve hemen şimdi piyasaya sürülmedi.

MACRON BASKI YAPMIŞ

Kitapta Türeci ve Şahin, “AB’den o dönemde fazla eksik yardım aldık. İşletmemiz kendi başımıza olduğunu hissetti” açıklamasını da yaptı. Almanya’nın geçen yılın Eylül ayında 375 milyon euroluk destek sağladığını lakin o zamana dek şirketin hammadde ve imal sistemlerine yüz milyonlarca euroluk masraf yaptığını söyleyen Şahin ve Türeci, Avrupa’nın birincil Covid-19 aşı imal merkezini de AB’nin desteğini almadan yaptıklarının altını çizdi.

öte yandan AB’nin aşıya öteki ülkelerden daha geç onaylama verdiği de belirtildi. Bu yılın başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un AB’nin daha pozitif Pfizer/BioNTech aşısı sipariş vermemesini istediği iddiası ortaya atılmıştı. Macron’un Fransız aşı üreticilerinin de pazardan pay alması için bu yola gittiği tahmin edilmişti.

Alman siyasetçi Karl Lauterbach da o dönemde, “Fransızlar BioNTech/Pfizer dozlarının sayısını kısıtlamak istedi. Sanofi dozlarından çok daha artı olmamasını istediler lakin Sanofi az önce hazır olmaktan çok uzak” açıklamasını yapmıştı.

Fransa’nın Avrupa İlişkilerinden Sorumluluk Sahibi Bakanı Clement Beaune ise bu iddiaları yalanladı.

Beaune, “Bu iddialar kabul edilemez ve hatalı” ifadesini kullandı.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/corona-virusu-asisinda-cirkin-oyun-aylar-sonra-ortaya-cikti-haberi-538406