Lafçı Gazetesi'nden Taylan Büyükşahin'in haberine göre Beynelmilel Enerji Ajansı IEA 2020 seneyi enerji görünüm raporunu açıkladı. Rapora göre küresel enerji arzının pandemi sebebiyle bu sene yüzde 5 eksilmesi bekleniyor. Emisyonların da bu sene yüzde 7 eksileceğinin belirtildiği raporda enerji yatırımlarındaki kayıp da yüzde 18 olarak kaydolundu. Enerji arzındaki düşüş sebebiyle, atmosfere salınan karbondioksit ölçüyü ise 2.4 gigaton eksildi. IEA'nın hesaplamasına göre emisyonlarda 10 sene evvelki seviyelere dönüldü.

Enerji arzının düşmesinde en ehemmiyetli hisseyi petrol oluşturuyor. IEA'nın raporunda küresel petrol arzının yüzde 8, kömür tüketiminin de yüzde 7 düşeceği belirtildi. Bunların karşısında ise yenilenebilir enerji tüketiminde hafif bir çoğalış olacağı ifade ediliyor.

DERLENME AŞIYA BAĞLI

Corona virüsü pandemisinin dünya ekonomisini sert bir biçimde etkilediğinin vurgulandığı raporda, enerji arzında bütün olarak derlenmenin 2025 senesini bulabileceğini kaydolundu. Aşı ve rehabilitasyon bulunması vaziyetinde ise küresel ekonominin 2021 senesinde, enerji arzının de 2023'te derlenmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

IEA'nın raporunda, yenilenebilir enerji kaynakları içinde güneşe ayrı bir vurgu yapıldı. Büyüyen teknoloji ve sağlanan takviyelerle beraber güneşten elektrik imali 10 sene evveline göre çok ucuzladı. Şu anda pek çok ülkede güneş enerjisi, kömür ve doğalgaz gibi kaynaklara göre daha ucuz elektrik kaynağı haline geldi. Güneşderi elektrik yapım projeleri ayrıca şimdiye kadar görülmemiş biçimde ucuzladı.

ELEKTRİK ARZI ARTIYOR

2030 senesine kadar elektrik arzının yüzde 80 çoğalacağının ifade edildiği raporda, yenilenebilir enerjinin ehemmiyetli rol alacağı aktarıldı. Hidro enerji bu yarıyılda en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olurken, gelişmede ana rolü ise güneş enerjisi üstlenecek.

IEA'nın raporunda güneşin yanı gizeme rüzgar enerjisinde de gelişmeye dikkat çekilirken, maliyetlerin eksileceği ve deniz üstü rüzgar santrallerinin süratle çoğalacağı kaydolundu.

Petrol arzı 8.4 milyon varil gerileyecek

Corona virüsÜ sebebiyle uygulanan karantinalar ve küresel ekonomideki sakinlik, en çok petrol tüketiminin eksilmesine yol açtı.

Beynelmilel Enerji Ajansı'nın öngörüsüne göre, 2020 senesinde günlük petrol arzı 8.4 milyon varil gerileme ile 91.7 milyon varil olacak. 2021 senesinde ise bu sayının 97.2 milyon varile çıkacağı ifade edildi. Yaz aylarında kısıtlamaların eksiltilmesi ile petrol arzının çoğaldığının belirtildiği IEA raporunda, pandemide ikinci dalga ve çoğalan olaylar sebebiyle arzda yine gerilemenin yaşandığı kaydolundu.

Kaynak: www.sacitaslan.com